PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Brukseli o kastracji prosiąt

W Brukseli odbyło się spotkanie przedstawicieli branży trzodowej w sprawie kastracji prosiąt. Ustalono, że od stycznia 2012 w przypadku dokonywania chirurgicznej kastracji będzie wymagane użycie wydłużonego znieczulenia. W dalszej perspektywie stosowanie chirurgicznej kastracji świń powinno być zaniechane do 1 stycznia 2018 roku.



Oficjalne stanowisko POLSUS-a mówi, że przeprowadzanie chirurgicznej kastracji w przedłużonym znieczuleniu jest możliwe do wdrożenia, jednak trudno będzie zastosować w praktyce zaprzestanie przeprowadzania chirurgicznej kastracji, która miałaby obowiązywać od 2018 roku. Głównym powodem jest to, że nie ma obecnie skutecznej metody, która eliminowałaby zapach knura z wieprzowiny. W naszych warunkach konsumenci nie byliby w stanie zaakceptować takiego mięsa - mówi dr inż. Katarzyna Skrzymowska, delegat POLSUS-a na spotkaniu w Brukseli.

Należy również pamiętać, że koszty zaniechania chirurgicznej kastracji będą prawdopodobnie przeniesione na producentów trzody chlewnej. Na spotkaniu w Brukseli został przedstawiony przykład Holandii, która założyła specjalny fundusz na rzecz przeprowadzania chirurgicznej kastracji prosiąt w przedłużonym znieczuleniu. Producenci trzody byli zobowiązani do wpłacania pieniędzy na rzecz funduszu. Następnie z zebranego kapitału zostały zakupione aparaty do przeprowadzania tego zabiegu w znieczuleniu. Koszt takiego urządzenia to ok. 1000 euro. Holandia zamierza wcześniej wprowadzić zaprzestanie kastracji chirurgicznej, bo już w 2015 roku. Jeżeli poszlibyśmy ich śladem, to w 2018 roku te aparaty stałyby się już bezużyteczne - na rzecz wprowadzenia metod alternatywnych i zaniechania zabiegów chirurgicznych. Między innymi z tego powodu mogłyby powstać komplikacje we wprowadzeniu całkowitego zakazu kastrowania - komentuje dr inż. Katarzyna Skrzymowska.

Dobrowolna deklaracja, która stanowi otwarte zaproszenie do przyłączenia się do opisanej dobrowolnej inicjatywy, skierowana jest do wszystkich podmiotów europejskiego sektora trzody chlewnej i sprzedawców detalicznych. W swoich założeniach przewiduje, że w celu zaprzestania kastracji chirurgicznej zostaną udostępnione i wdrożone następujące środki:
- wzajemnie uznawane metody oceny zapachu knura;
- uznane w Europie metody referencyjne pomiarów każdego ze związków odpowiedzialnych za powstawanie zapachu knura;
- metody szybkiego wykrywania zapachu knura w rzeźniach;
- zmniejszanie ilości związków wywołujących zapach knura poprzez właściwą hodowlę lub zarządzanie hodowlą świń oraz odpowiednie ich karmienie;
- systemy produkcji i zarządzanie niekastrowanymi samcami podczas chowu, transportu i uboju, w celu zminimalizowania zachowań seksualnych i agresywnych.

Kraje takie jak Belgia, Dania, Holandia i Austria zobowiązały się już do odejścia w dłuższej perspektywie od chirurgicznej kastracji świń. W Europie niektórzy sprzedawcy detaliczni pozyskują już teraz wieprzowinę z niekastrowanych samców, szczepionych samców świń lub świń, które wykastrowano chirurgicznie z zastosowaniem znieczulenia.

Hodowca trzody chlewnej oraz przewodniczący grupy roboczej ds. wieprzowiny w COPA-COGECA Antonio Tavares, zaprotestował przeciwko „wyjątkowemu" traktowaniu świń, które są jednym z wielu gatunków zwierząt poddawanych kastracji chirurgicznej. Swoje stanowisko argumentuje tym, że jeżeli procedura kastracji chirurgicznej, nawet ta wykonywana w znieczuleniu i z podawaniem środków uśmierzających ból po zabiegu, zostanie zakazana dla trzody chlewnej, to powinna być również zakazana dla zwierząt domowych (psów, kotów itd.) oraz innych gatunków zwierząt gospodarskich.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Oszukany przez ''unie'' 2011-03-05 19:27:24
    Najpierw niech unia wyrowna we wszystkich krajach warunki produkcji i ceny do poziomu tych jakie maja dunczycy i holendrzy,a dopiero pozniej niech rzada zmian czegokolwiek!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.251.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.