PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W najbliższych tygodniach ceny tuczników raczej stabilne

W najbliższych tygodniach ceny tuczników raczej stabilne Ciechomska: Miesiące wakacyjne sprzyjają wzrostowi cen żywca wieprzowego, fot. A.K.

W najbliższych tygodniach możemy spodziewać się stabilizacji albo niewielkiego wzrostu cen świń rzeźnych. Wynika to z ograniczonej ilość żywca wieprzowego na krajowym rynku, zaznaczyła Jolanta Ciechomska, kierownik ds. systemu QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Uspokajała również w kwestii bezpieczeństwa ciągłości produkcji mięsa w Polsce, w związku z COVID-19.



Sytuacja w sektorze wieprzowiny ulega dynamicznym zmianom. Z jednej strony problemy generowane są przez pandemię COVID-19, która wprowadza niemałe zamieszanie na zagranicznych rynkach oraz generuje ogromne straty w przypadku konieczności zamknięcia zakładu. Z drugiej strony wysyp ognisk ASF wiąże się ze znacznymi problemami dla krajowych producentów wieprzowiny.

O prognozy dla sektora trzody poprosiliśmy Jolantę Ciechomską, kierownik ds. systemu QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. W czasie rozmowy, która odbyła się 30 lipca br., Ciechomska podkreśliła dynamikę zmian na rynku wieprzowiny, który uzależniony jest zarówno od sytuacji na rynku krajowym, jak i innych rynkach europejskich. Nasza rozmówczyni nawiązała do wzrostu cen żywca wieprzowego, które odnotowano w zeszłym tygodniu.

– To bardzo pozytywna informacja dla polskich rolników, ponieważ w ostatnich tygodniach wystąpienie koronawirusa w jednym z dużych niemieckich zakładów przełożyło się na gwałtowne spadki cen również na rynku polskim. W najbliższych tygodniach możemy spodziewać się stabilnej ceny albo niewielkiego wzrostu. Wynika to z ograniczonej ilość żywca wieprzowego na krajowym rynku. Ponadto miesiące wakacyjne, lipiec i sierpień, sprzyjają wzrostowi cen żywca wieprzowego – podkreśliła Ciechomska.

Zamknięcie jednej z największych niemieckich ubojni na skutek wykrycia koronawirusa wśród załogi przyczyniło się do niemałych problemów, dlatego też zapytaliśmy jakie kroki podjęto w celu zapewnienia bezpieczeństwa i ciągłości produkcji mięsa w Polsce.

– Sektor mięsny jest od zawsze szczególnie traktowany i charakteryzuje się wysokimi standardami pod względem warunków higienicznych i sanitarnych. Na czas COVID-u zakłady wdrożyły specjalne procedury np. pracownicy przychodzący na różne zmiany nie spotykają się ze sobą. Dodatkowo jako Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wraz z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pracowaliśmy nad przygotowaniem procedury, która umożliwia zabezpieczenie zakładów w przypadku wykrycia u pracowników COVID-u. Zakłady bardzo restrykcyjnie kontrolują sytuację i oddzielają pracowników przychodzących na poszczególne zmiany, więc mam nadzieję, że takich przypadków jak na innych rynkach nie będzie i polski sektor mięsny jest zabezpieczony przed wystąpieniem przypadków koronawirusa w zakładach – stwierdziła Ciechomska. – Jeżeli zakład wdrożył procedurę, która uniemożliwia kontakt pracowników zarażonych ze zdrową załogą będzie mógł funkcjonować w trybie normalnym – dodała.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Rolnik Mazowieckie 2020-08-09 09:20:29
    Stabilne zwłaszcza w strefie niebieskiej 3,5zł
  • hodowca 2020-08-08 17:27:55
    czyli zarobek na poziomie zerowym tak jak w tej chwili ,,dziękuje kończę z tym tematem ,,idziemy do pracy ,2700 od września na łapę i po godzinkach ,,do góry kopytami ,,w końcu czuję że odżyję ,,przez tych straconych 15 lat chociaż człowiek odpocznie i nareszcie wyjedzie na swój pierwszy urlop ...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.74.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.