PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W następnych dziesięcioleciach handel mięsem sprowadzi się do handlu wodą

W następnych dziesięcioleciach handel mięsem sprowadzi się do handlu wodą Olser Desouzart, fot. id

Uczestnicy ostatniej „Pejsakówki”, czyli XX Międzynarodowej Konferencji Naukowej pt. „Krytyczne obszary produkcji świń” mieli okazję wysłuchać wykładu dra Olsera Desouzarta, brazylijskiego ekonomisty, eksperta w zakresie handlu zagranicznego mięsem. Jego prognozy były ciekawym głosem w temacie zmian i tendencji w handlu wieprzowiną w następnych dziesięcioleciach.



Desouzart, w trakcie konferencji w Puławach, wielowątkowo ocenił mechanizmy, które będą zmieniały popyt i podaż mięsa wieprzowego w różnych regionach świata. Jest to niezwykle ważne pod względem przygotowywania wieloletnich strategii rozwojowych dla firm z branży produkcji i przetwórstwa mięsa. Aby ciągle się rozwijać i poprawiać opłacalność, trzeba dobrze ocenić rynki, na których chce się pracować.

Według eksperta w prognozach do 2022 r. ceny wieprzowiny będą nieznacznie, ale regularnie rosły. Niestety, nie można liczyć, że koszty produkcji spadną, bo podobna sytuacja będzie dotyczyła rynku pasz, gdzie wzrostowa tendencja cenowa będzie się utrzymywać. Szansą na poprawę sytuacji ekonomicznej każdej firmy jest zdobywanie tych rynków, które nie są w stanie zaspokoić swojego popytu na wieprzowinę, wołowinę czy drób. Desouzart zwrócił uwagę, że już za 30 lat handel produktami końcowymi produkcji spożywczej będzie sprowadzał się do handlu wodą.

Dobrym przykładem są tutaj Chiny. Tamtejszy popyt na mięso nieustannie rośnie, jednak chińscy producenci i przedsiębiorcy nie będą w przyszłości w stanie zaspokoić potrzeb konsumpcyjnych nie tylko ze względu na efektywność czy skalę produkcji, lecz także ze względu na niski poziom zasobów wody w tamtych regionach świata.

Trzeba pamiętać, że produkcja zwierzęca jest bardzo kosztowna pod względem zużycia wody. Jak tłumaczył dr Olser Desouzart, Chińczycy wraz z upływem czasu nie będą mogli pozwolić sobie na intensywny chów zwierzęcą – aby wyprodukować 1 kg wołowiny, zużywa się 16 tys. l wody, 1 kg wieprzowiny – ok. 6 tys. l wody, a kg mięsa drobiowego – ok. 3 tys. l. Dlatego już dzisiaj trzeba zdobywać intensywnie rynki, które z różnych względów nie będą mogły skutecznie rozwijać swojej produkcji zwierzęcej – wyjaśniał prelegent. Wśród  importerów wieprzowiny pierwsze miejsca będą zajmować Rosja, Japonia, Chiny, Meksyk i USA. Z kolei kraje azjatyckie i afrykańskie w następnych dziesięcioleciach będą skazane na wirtualny handel wodą poprzez zwiększanie importu mięsa. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Janko Muzykant 2015-06-22 10:18:38
    Ekspert od wszystkiego i niczego, dać im łopatę i bata na podniesienie ambicji, przy takich pracach przynajmniej coś przydatnego dokonają, bo na razie poza puszczaniem bąków w stołek to nic innego im nie wychodzi
  • Zet 2015-06-22 09:03:19
    Co za pierdy, ta woda trafia znów do środowiska. A woda owszem jest, w wyrobach ze świni, z kilograma mięsa robi się 2 kilogramy wędlin, tzw. wędlin. Ja sam robię wędliny na własny użytek, z kilograma mięsa wychodzi ok. 0,6 kilograma wędliny.
  • z.. 2015-06-20 21:38:20
    Właściwie to może i dobrze, że braknie im wody do hodowli....PROSTE- mogą kupić trochę świniny i nie tylko.... w Polsce....oby regularnie bez górek i dołków...Ich tam na prawdę jest dużo.....kupicie świnie weźmiemy od Was inne" gadżeciki."...
  • baca56 2015-06-20 21:12:56
    Te 16 000 litrów na kilogram to jakaś brednia.
    Licząc wodę którą byk wypija w ciągu swojego życia wychodzi mi kilkadziesiąt litrów na kilogram. Nawet jeśli by doliczyć wodę zawartą w trawie z pastwiska - wyjdzie 150 litrów na kilogram. No chyba że wliczyć jeszcze deszczówkę, która podlewa trawę czy zboże na paszę :) Ale przecież niezależnie od alarmujących wyliczeń "ekspertów" deszcz swoim zwyczajem sobie po prostu pada, rośliny pobierają wodę, transpirują. Nadmiar wody opadowej spływa w dół, gromadzi się w strumykach i rzekach i kończy w morzu. Można jeszcze do kosztów produkcji zaliczyć wodę przepływającą w rzece w pobliżu :)
    Podobną alarmistyczną bzdurą była modna niedawno teoria, że za ocieplenie klimatu odpowiadają krowie pierdy...
  • zootechnik 2015-06-20 12:12:44
    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd bierze się zużycie 16 tys litrów wody na produkcję kg mięsa? Rozumiem, że rośliny pobierają wodę, zwierzęta piją, sporo idzie na sprawy higieniczno - technologiczne, ale 16 tysięcy?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.158.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.