Ostatni tydzień marca przerwał okres spadków cen, które obserwowaliśmy od początku miesiąca. W obecnym tygodniu w wielu skupach odnotować można było podwyżki rzędu 10 – 20 gr/kg. Za tuczniki oceniane poubojowo w klasie E, zakłady płacą przeciętnie 5,44 zł/kg netto. W porównaniu z minionym tygodniem jest to wzrost o około 16 groszy. Ceny wahają się w dość szerokim zakresie – są zakłady które za tuczniki płacą 5,05 zł, są też takie, w których cena skupu wynosi około 5,70 zł/kg. Nieco mniejsze podwyżki odnotowano w przypadku tuczników sprzedawanych w wadze żywej. W tym przypadku średnia cena wynosi 3,90 zł/kg netto i jest wyższa o 10 groszy niż przed tygodniem. Według danych z naszej sondy ceny żywca wahają się od 3,60 do 4,10 zł/kg netto.
Niestety pracownicy zakładów mięsnych przestrzegają przed nadmiernym optymizmem. Podwyżki które odnotowaliśmy w ostatnim okresie w dużej mierze wynikają ze zbliżających się świąt. Zakłady chcąc zgromadzić większą ilość surowca musiały podnieść cenę skupu. Nie powinniśmy jednak spodziewać się dalszych podwyżek, przeciwnie – w przyszłym tygodniu ceny mogą nieznacznie spaść – mówi nam Damian Kamiński, kierownik skupu w zakładach Łagrom z woj. wielkopolskiego.
Komentarze