PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Walka układu immunologicznego jest kosztowna dla tuczu

Walka układu immunologicznego jest kosztowna dla tuczu

Możemy bardzo dobrze prowadzić tucz świń - przeznaczać bardzo dobrą paszę, posiadać zwierzęta o bardzo dobrym potencjale genetycznym, ale nasz wynik na koniec może nie być zadowalający. Wtedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na status zdrowotny naszego stada.



- Jeśli popatrzymy na młode świnie jeszcze przed rozpoczęciem tuczu, które porównamy pod względem tego, czy mają dobry status zdrowotny, czy też obniżony, to zauważymy wyraźną różnicę pomiędzy nimi jeżeli chodzi o poziom pobrania paszy. W grupie zwierząt, które mają niższy status zdrowotny, czyli w stadzie występują różne jednostki chorobowe, to te zwierzęta mogą charakteryzować się niższym pobraniem paszy nawet o 9 proc. – tłumaczył dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach, podczas konferencji Farmera „Przez innowacyjność do sukcesu”.

Doktor w trakcie spotkania w Sielinku tłumaczył, że świnie w trakcie tuczu w stadzie o niskim statusie zdrowotnym uzyskują średnio niższe tempo wzrostu, aż o 27 proc., a zużycie paszy jest średnio nawet o 21 proc. gorsze.

- Musimy się liczyć z tym, że największe straty notowane są nigdzie indziej jak tylko na przyroście tkanki mięśniowej. To wytworzenie mięsa jest średnio zredukowane o 35 proc. w stadach, które są dotknięte przez różne jednostki chorobowe. Wyjaśnienie tego dlaczego tak się dzieje jest proste. Niestety walka układu immunologicznego kosztuje. Substancje potrzebne na walkę z jednostką chorobową, są pobierane z tego samego szlaku metabolicznego co substancje pobierane na produkcję tkanki mięśniowej to ze sobą koliduje i dlatego mamy tak dużą stratę w jej przyroście – wyjaśniał doktor Kamyczek.

W zależności od tego, czy obserwujemy przewlekłą czy ostrą postać choroby lub chorób występujących w stadzie, to w zależności od nasilenia tych objawów zawsze wpływają one niekorzystnie na wykorzystanie paszy w tuczu.

- Średnio dochodzi nawet do zwiększenia wykorzystania paszy o 0,4 kg paszy więcej na kg przyrostu w okresie całego tuczu – mówił dr Marian Kamyczek.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.222.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Array