PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wartościowa wieprzowina, czyli Study Tour 2019 z Polskim Mięsem

Wartościowa wieprzowina, czyli Study Tour 2019 z Polskim Mięsem Fot. M.Powałka

Autor: Małgorzata Powałka

Dodano: 12-12-2019 07:48

Tagi:

Wartość dietetyczna polskiej wieprzowiny w ciągu ostatnich 20 lat znacznie się poprawiła. Mięso to ma obecnie mniejszą zawartość tłuszczu, mniejszą ilość kalorii oraz cholesterolu i jest cennym źródłem żelaza i witamin. O wysokiej jakości polskiej wieprzowiny mogliśmy się przekonać podczas tegorocznej edycji Study Tour "Szlakiem Polskiego Mięsa Wieprzowego".



Wydarzenie zorganizowane zostało przez Związek Polskie Mięso na początku grudnia br. w hotelu Windsor w Jachrance. Miało ono charakter promocyjno-informacyjny i było okazją do spotkania przedstawicieli mediów branżowych i zapoznania się z zagadnieniami związanymi z produkcją polskiej wieprzowiny.

Pierwszy dzień pod hasłem „Poznaj polską wołowinę” rozpoczął się od spotkania przy ognisku i grillu.
Pierwszy dzień pod hasłem „Poznaj polską wołowinę” rozpoczął się od spotkania przy ognisku i grillu.
Jedna z atrakcji wieczoru - pieczony prosiak.
Jedna z atrakcji wieczoru - pieczony prosiak.

„Standardy chowy trzody chlewnej” to tytuł wykładu, który drugiego dnia poprowadziła dr in. Anna Hammermeister z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”. Prelegentka zauważyła, że hodowla i chów świń stanowią jeden z początkowych elementów długiego łańcucha produkcyjnego żywności. Wspomniała o regulacjach prawnych dotyczących hodowli, dobrostanu czy transportu, które dążą do zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa zarówno konsumentów, jak i zwierząt. Pani doktor omówiła oczekiwania różnych odbiorców względem programów hodowlanych. Zauważyła, że przetwórca oczekuje tusz o wysokiej zawartości mięsa i dużych, wartościowych wyrębów, a z kolei upatrywania konsumenta koncentrują się na chudym, soczystym czy bezpiecznym mięsie. Ciekawe porównanie, przedstawione w wykładzie, dotyczyło standardów w hodowli i chowie świń, które obowiązują obecnie i tych, które były wytycznymi w latach 90.

Doktor Anna Hammermeister przedstawiła m.in. ofertę krajowej hodowli rasy świń w programach hodowlanych Polsus.
Doktor Anna Hammermeister przedstawiła m.in. ofertę krajowej hodowli rasy świń w programach hodowlanych Polsus.

Drugim prelegentem seminarium był jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce - Marcin Budynek, specjalizujący się w daniach mięsnych. Opowiedział on m.in. na co zwrócić uwagę kupując mięso wieprzowe. Wśród cech wskazujących na jego dobrą jakość wymienił kolor, zapach, skład czy ilość tłuszczu i ścięgien. Szef zdradził też uczestnikom spotkania tajniki prawidłowej obróbki termicznej mięsa wieprzowego.

Marcin Budynek to mistrz kulinarny, który często organizuje pokazy kulinarne, szkolenia oraz warsztaty dla firm.
Marcin Budynek to mistrz kulinarny, który często organizuje pokazy kulinarne, szkolenia oraz warsztaty dla firm.

Podsumowaniem dnia były warsztaty kulinarne, nad którymi pieczę objął szef Budyniak. Każdy z uczestników spotkania dostał swoją patelnię, garnek, miskę i … przepis. Tematem przewodnim dań, była oczywiście wieprzowina. Pod czujnym okiem szefa kuchni powstały takie dania jak: pate z wątróbki wieprzowej z karmelizowaną cebulką, polędwiczka wieprzowa sous vide z bekonem, czy Ramen z chrzanem na wieprzowym wywarze. Wspólne gotowanie zakończyło się degustacją. Na koniec warsztatów, każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom, wręczony przez Prezesa Związku Polskie Mięso Witolda Choińskiego. 

 

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.216.79.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.