PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wielki powrót mączek zwierzęcych. Będzie przełom w żywieniu?

Wielki powrót mączek zwierzęcych. Będzie przełom w żywieniu?
Dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Fot.G.Tomczyk

Zdaniem doktora Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ponowne zezwolenie na skarmianie mączek zwierzęcych będzie dużą zmianą na plus w żywieniu trzody chlewnej



Pod koniec lutego informowaliśmy Państwa o wstępnej zgodzie Komisji Europejskiej na ponowne zastosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Zmiany te miałyby dotyczyć tzw. krzyżowego skarmiania, co oznacza, że w żywieniu drobiu można będzie stosować mączki wieprzowe, a w żywieniu trzody chlewnej – drobiowe.

Jak takie zmiany wpłyną na rynek pasz i opłacalność produkcji trzody chlewnej?

- Jeżeli stosunek cenowo – jakościowy mączki drobiowej do cen śruty sojowej będzie korzystny – a jestem pewien, że będzie, surowiec taki będzie bardzo atrakcyjnym źródłem białka w żywieniu świń – mówi dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zdaniem specjalisty, mączka mięsno-kostna będzie znacznie lepszym źródłem białka, niż poekstrakcyjna śruta sojowa:

- Ze względu na konieczność produkcji mączek monogatunkowych, a co za tym idzie wyższy koszt transportu, czy logistyki mączki nie będą zapewne już tak tanie jak dwadzieścia lat temu, będą pewnie też nieco droższe niż dostępne dziś mączki nawozowe. Jednak w porównaniu z białkiem sojowym produkty takie będą dużo bardziej atrakcyjne pod względem cenowym i żywieniowym. Będą one zawierały przynajmniej 15-20 proc. więcej białka, o wyższej wartości biologicznej (korzystniejszy skład aminokwasowy), a brak związków antyżywieniowych sprawi, że również ich strawność będzie wyższa niż białka sojowego – tłumaczy specjalista.

Nie oznacza to naturalnie, że mączki będzie można stosować bez ograniczeń:

- Nie ma na to szans, przy zbyt dużym udziale mączek mięsno-kostnych może bowiem dochodzić do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego. Już dziś mamy problem z utrzymaniem wystarczającego poziomu włókna w paszy, a pamiętajmy że mączki drobiowe nie zawierają praktycznie w ogóle tego składnika. Druga rzecz to możliwe negatywne oddziaływanie zbyt wysokich dawek mączek na jakość mięsa. Analogicznie, tak jak jest to w przypadku mączki rybnej, również wysokie poziomy mączki drobiowej mogą negatywnie oddziaływać na właściwości sensoryczne tkanki mięśniowej, a przede wszystkim tłuszczowej. Czekają nas długie badania nad tą zależnością, od lat bowiem nikt nie analizował wpływu tego rodzaju pasz na jakość mięsa. Większość dostępnych badań pochodzi z lat 80 i 90, dotyczą one przy tym mączek mieszanych, nie monogatunkowych. Na początku będziemy opierać się na starych zaleceniach, nie mniej konieczne będą szczegółowe badania wyznaczające graniczne udziały mączki w diecie świń. Pewne jest, że nie zastąpimy w pełni śruty sojowej, niemniej wykorzystanie mączek znacznie zwiększy rolę krajowego białka i pozwoli na częściowe uniezależnienie naszej produkcji od importu białka sojowego – mówi dr Schwarz.

Kiedy pierwsze partie mączek mogą trafić na rynek?

- Wstępna zgoda Komisji Europejskiej nie stanowi aktu prawnego, natomiast nie sądzę, żebyśmy na możliwość skarmiania mączek musieli czekać kilka lat. W momencie, gdy pojawią się konkretne przepisy, potrzeba maksymalnie kilku miesięcy, by zakłady utylizacyjne przestawiły się z produkcji mączek mieszanych na mączki monogatunkowe. Obecnie większość zakładów produkuje mączki bez rozdziału gatunkowego, potrzebne będą zatem zmiany w gromadzeniu surowca, przetwórstwie i logistyce. Z drugiej strony wydaje mi się, że po wstępnej zgodzie Komisji, część zakładów już teraz pracuje nad tymi zmianami, czekając tylko na zgodę, aby mączki trafiły na rynek. Biorąc pod uwagę ich wartość paszową i cenę, szczególnie w kontekście ostatnich podwyżek ceny śruty sojowej, powodzenie tego produktu jest gwarantowane – podsumowuje dr Schwarz.

Jak dodaje specjalista, trudno oszacować czy krajowa produkcja mączki drobiowej w całości pokryje potrzeby produkcji trzody chlewnej, niemniej biorąc pod uwagę dużą skalę produkcji drobiu jest na to szansa.

 

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)

  • AhhTePazerneFarmery 2021-07-31 09:37:18
    1 na 2000 Brytyjczyków jest zakażonych chorobą prionową, ponieważ karmiono krowy mączką chlewną. Za ~20 lat zobaczymy efekty pazerności tej grupy zawodowej. Po trupach, po ludziach, aby tylko pieniądze na nowy traktor się zgadzały
  • Obiektywny 2020-04-17 22:40:06
    Wszystko fajnie-pięknie tylko ekonomia zweryfikuje to całe przedsięwzięcie. Mączka z drobiu w tej chwili kosztuje ponad 2000 netto za tonę i wszystko idzie na paszę dla psów. O obniżeniu kosztów raczej nie ma co liczyć
  • GRUNWALD 2020-04-15 17:09:29
    Bardzo się ciesze, aż łezka w oku się kręci jak wspominam lata kiedy świnki były karmione mączką .
  • Dell kujawiak 2020-04-15 11:43:43
    Lobby importerów, soji nie pozwoli!!
  • Www 2020-04-15 07:46:23
    Już was (...) swędzi? Już kasę liczycie i zyski? Było ostrzeżenie z chorobą wściekłych krów? Jak trzeba być nieobliczalnym żeby dla zysku ryzykować ponownie? Przyroda wam tego nie daruje ponownie......
    • Lol 2020-04-15 19:26:30
      Bo wtedy nie było żadnych restrykcji co do skarmiania. A teraz jest nakaz krzyżowego dawkowania w żywieniu zwierząt . Głupi jesteś czy tylko ślepy??

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.