Na razie mamy podwyżki. Ceny półtusz wieprzowych wyraźnie podskoczyły. Jeszcze w czwartek za towar w klasie E maklerzy proponowali nie więcej jak 4 zł 80 gr. za kg. Dziś trudno kupić taniej niż po 5 zł 10 gr.

Takie wahania dotyczą jednak tylko mięsa chłodzonego. Mrożone nadal jest w niełasce. Firmy szukają więc ciągle nowych rynków zbytu. Ostatnio hitem eksportowym stały się nogi wieprzowe, kupowane głównie przez Koreę. Jednak tu są duże wymogi i co do jakości towaru i co do sposobu pakowania.

Teraz kilogram kosztuje około 1 zł 30 gr. Dwa miesiące temu był przynajmniej o 40 gr tańszy. A na dodatek coraz trudniej zgromadzić odpowiednią ilość towaru.

Tymczasem na zachodzie Europy podwyżki. Bardzo znacząco poszły w górę ceny schabu. Dziś importowany kosztuje nawet 14 zł 40 gr. za kilogram. W piątek było nawet o 80 gr. taniej. 


MIĘSO IMPORTOWANE

zł/kg

schab (Belgia, Węgry)  14,30 – 14,40
łopatka (Belgia, Holandia)  4,70
karkówka (Belgia, Holandia) 8,20

Źródło: Agrobiznes