Na razie mamy podwyżki. Ceny półtusz wieprzowych wyraźnie podskoczyły. Jeszcze w czwartek za towar w klasie E maklerzy proponowali nie więcej jak 4 zł 80 gr. za kg. Dziś trudno kupić taniej niż po 5 zł 10 gr.
Takie wahania dotyczą jednak tylko mięsa chłodzonego. Mrożone nadal jest w niełasce. Firmy szukają więc ciągle nowych rynków zbytu. Ostatnio hitem eksportowym stały się nogi wieprzowe, kupowane głównie przez Koreę. Jednak tu są duże wymogi i co do jakości towaru i co do sposobu pakowania.
Teraz kilogram kosztuje około 1 zł 30 gr. Dwa miesiące temu był przynajmniej o 40 gr tańszy. A na dodatek coraz trudniej zgromadzić odpowiednią ilość towaru.
Tymczasem na zachodzie Europy podwyżki. Bardzo znacząco poszły w górę ceny schabu. Dziś importowany kosztuje nawet 14 zł 40 gr. za kilogram. W piątek było nawet o 80 gr. taniej.
schab (Belgia, Węgry) | 14,30 – 14,40 |
łopatka (Belgia, Holandia) | 4,70 |
karkówka (Belgia, Holandia) | 8,20 |
Źródło: Agrobiznes
Komentarze