Większość zakładów nie wprowadza zmian w cennikach już od początku października. Te nieliczne które przed pierwszym listopada zdecydowały się na nieśmiałe podwyżki, dziś znów wróciły do starych poziomów.

I jak mówią przetwórcy przez najbliższe tygodnie nie ma co liczyć na podwyżki, bo popyt na mięso jest mały, a obecny kurs euro znów pozwala na opłacalny import żywca z zachodu.

Importowane świnie, przywożone bezpośrednio do zakładów kosztują w klasyfikacji poubojowej 5 złotych 70 groszy. To nieco drożej niż krajowe, ale jak zapewniają przetwórcy to towar najwyższej jakości głównie klasa E, a dostawy odpowiednich ilości są zagwarantowane.

tuczniki wg wbc zł/kg

ceny skupu netto

S 5,49 – 5,70

E 5,40 – 5,54

U 5,20 – 5,33

R 4,90 – 5,13

O 4,29 – 4,84

P 3,65 - 4,70

Co na krajowym podwórku nie zawsze się udaje. Część firm aby zachęcić rolników do rozliczania się według klasyfikacji mięsności, obniża ceny w punktach skupu, nie korygując cenników poubojowych. Teraz najczęściej obowiązujące stawki za wagę żywą to 4 - 4 złote 20 groszy za kilogram. W klasyfikacji poubojowej do 6 złotych za klasę „S” mogą zbliżyć się tylko grupy producenckie i najwięksi dostawcy. Resztę obowiązuje cena około 5 i pół złotego za kilogram. Na targowiskach ceny prosiąt najczęściej wahają się do 200 do 300 złotych za parę. Choć zdarzają się i ceny dochodzące do 400 złotych.

prosięta zł/parę

targowiska

woj. podlaskie 160 - 400

woj. kujawsko-pomorskie 200 - 270

woj. świętokrzyskie 200 - 300

woj. łódzkie 200 – 380

woj. mazowieckie 210 - 320

woj. pomorskie 240 – 260

woj. opolskie 240 – 300

woj. małopolskie 280 – 330

źródło ODR

Źródło: Agrobiznes/ Agnieszka Niemcewicz