Jednak przy szalejących po Europie ciągłych podwyżkach wydają się to niemożliwe. Krajowi dostawcy pozwolili lekko odetchnąć przetwórcom i w zeszłym tygodniu było nieco taniej. Teraz znowu w górę. Świeże półtusze zdrożały od piątku o 20 gr za kg. Towaru zaczyna brakować i nawet najbardziej będą musieli pogodzić się z wysokim cenami.
Prognozy na nadchodzące dni nie są optymistyczne – wszystko wskazuje na to, że może być jeszcze drożej. Próbując ominąć wysokie ceny schabu czy karkówki, zakłady kupują coraz więcej łopatki. Na pniu sprzedają się zalegające do tej pory w magazynach mięsa drobne.
mięsa drobne kl. II |
1,50 – 7,80 1,00 – 7,50 |
łopatka z kością |
5,20 – 5,90 5,00 – 5,20 |
kl. E | 6,30 |
kl. U | 6,10 |
kl. R | 5,90 |
Źródło: Agrobiznes
Komentarze