I dodają, że źle już było na początku miesiąca, ale teraz to prawdziwa handlowa pustynia. W najgorszej sytuacji są importerzy. To właśnie ich, obecny mocny kurs europejskiej waluty i kolejne podwyżki cen wieprzowiny w Europie, dotknęły najbardziej. Sprowadzanie towaru kompletnie przestało się opłacać. Owszem, mówią, że mogą drogo kupić, ale pod warunkiem, że będą mogli drogo sprzedać. A to przynajmniej na razie tylko pobożne życzenia.

Nasycenie wieprzowiną widoczne w zakładach mięsnych raczej nikogo nie skłoni do płacenia wyższych stawek. Potencjalni zainteresowani kupnem owszem są, ale ich oczekiwania względem cen są nawet o 50 – 60 groszy za kilogram niższe niż obecnie proponowane stawki.

Wieprzowina

giełdy towarowe

oferty sprzedaży zł/kg

mięsa drobne

klasa I 8,90 – 11,40

klasa II 4,00 – 8,60

półtusze

klasa E i U 6,00 – 6,85

klasa R 5,90 – 6,40


A kolejne podwyżki elementów wieprzowych witane są brakiem transakcji. Krajowi producenci wieprzowiny też nie mają wesoło. Mniejszy popyt wśród konsumentów, drogie elementy i zdecydowanie większe zapasy chłodzonego mięsa w zakładach, skutecznie ograniczają produkcję.

Wieprzowina

giełdy towarowe

oferty sprzedaży zł/kg

skórki wieprzowe 1,45 – 2,10

głowy 1,40 – 2,30

nogi 1,20 – 2,40

tłuszcz miękki 3,50 – 4,00

tłuszcz twardy 4,70 – 5,80

słonina 3,80 – 6,60


W magazynach odkładają się więc coraz większe partie surowca, a producenci, którzy chcą coś sprzedać zmuszeni są obniżać ceny. Tak jest w przypadku półtusz. Cena krajowych lekko spadła, ale to wciąż zbyt mało, by wyrwać rynek z handlowego impasu. Sporo pytań jest też o słoninę, skórki czy tłuszcze, ale stawki są zdecydowanie za wysokie.

Wieprzowina

giełdy towarowe

oferty sprzedaży zł/kg

boczek 5,60 – 9,50

łopatka 5,60 – 9,90

szynka 6,60 – 11,20

karkówka 7,00 – 12,50

schab 9,50 – 16,80


Nabywców nie znajdują także karkówka, schab czy łopatka - elementy z reguły popularne wśród kupujących.

Źródło: Agrobiznes/ Stella Norowska-Woldańska