PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Własna soja na pasze

 Własna soja na pasze

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 04-02-2013 13:43

Tagi:

Chcąc użyźnić glebę niektórzy decydują się na uprawę soi, a zebrane ziarna trafiają w koryto.



Nasiona soi kuszą nas dużą zawartością białka ok. 35-40 proc. w s.m. i tłuszczu 18-25 proc. w s.m. Mimo tego, że są atrakcyjnym źródłem białka i tłuszczów to jej surowe nasiona posiadają sporo składników antyodżyczych.

Duża część tych związków ma naturę termolabilną, co oznacza że są nieodporne na ogrzewanie. Dlatego działając wysoką temperaturą udaje się unieczynnić : inhibitory trypsyny, lektyny, czy hemaglutyniny, co ostatecznie poprawia wartość pokarmową nasion.

Poziom strawności poszczególnych składników zależy w dużej części od wybranego procesu obróbki nasion soi tj. ekstruzja, gotowanie, prażenie, ekspandowanie, ale też od innych czynników jak odmiana soi, wielkość cząsteczek, temperatura, czas, ciśnienie i wilgotność. Warto jednak zauważyć, że nigdy nie uda się całkowicie wyeliminować tych składników z paszy, powodem są zbyt wysokie koszty energii podczas ogrzewania ale też nieodwracalne niszczenie białka.

Zrozumiałe jest, że nasiona soi należy ogrzać przed podaniem świniom. Tutaj chodzi nie tylko o składniki antyodżywcze, które mogą być szkodliwe i ograniczać przyswajalność składników odżywczych ale również fakt, że badania naukowców wskazują, że skarmianie surowych nasion soi powoduje zmniejszenie dziennego pobrania paszy przez tuczniki o około 10 proc., obniżenia dziennych przyrostów zwierząt o około 270 g/dobę, pogorszenia wyników w wykorzystaniu paszy na kg przyrostu o 0,5.

Testuje soje

Mimo tego, że wiele przemawia za tym, aby jednak nie podawać tucznikom surowych nasion soi to Paweł Grześkowiak z Grąbkowa w woj. wielkopolskim postanowił skarmiać surowe, wyłącznie ześrutowane ziarno soi. Wszystko zaczęło się od tego, że rolnik na początku kierował się przede wszystkim poprawą struktury swojej gleby, a soja świetnie się do tego nadaje. W zeszłym roku postanowił obsiać niewielki areał swojego pola soją. Teraz zebrane ziarna w postaci śruty trafiają do paszy dla tuczników. Grupa żywionych zwierząt w ten sposób waha się od 150 do 200 szt.

- Szukałem alternatywy dla poprawy użyźnienia gleby, a poza tym źródła tańszego białka w paszy dla zwierząt. W zeszłym roku na uprawę soi przeznaczyłem jedynie 1,5 ha. Plon wyniósł średnio od 2,5 do 3 t/ha. Teraz po ześrutowaniu zebranego ziarna soi dodaję ją do mieszanki paszowej, w ilości ok. 50 kg/t przygotowywanej paszy. Soja oprócz śrutowania nie jest poddawana żadnym innym zabiegom. Jednak do przygotowywanej paszy dodaję od 3 do 7 l/t Efektywnych Mikroorganizmów - wyjaśnia producent.

Według producenta dodawanie własnej soi to pewna oszczędność, bo w ten sposób zmniejsza się poziom śruty poekstrakcyjnej z zakupu w mieszance.- Jest to bardzo ważne w momentach, gdy cena śruty sojowej osiąga ceny powyżej 2 tys. zł /netto. W dodatku zawsze jest to pełne ziarno z większa zawartością tłuszczu, nie jest to soja GMO i jest uprawiana bez Roundapu. Mieszanka jest przygotowywana dla tuczników od wagi około 50 kg i zadawana do końca tuczu. Pozostałe komponenty w paszy są dodawane w zależności od dostępności poszczególnych zbóż - mówi Paweł Grześkowiak.

Jak najdrobniej śrutować

Soja w postaci wyłącznie ześrutowanej nie nadaje się dla wszystkich grup technologicznych, ponieważ w takiej formie praktycznie żadne czynniki antyodżywcze nie zostaną unieczynnione.

- W niewielkich ilościach możemy dodawać ją do mieszanki dla tuczników, ale wyłącznie po wcześniejszym ześrutowaniu. Im drobniej uda nam się ją ześrutować, tym lepiej. Najbardziej pożądana byłaby wielkość poniżej 1 mm, ale trudno jest uzyskać taki efekt podczas przygotowywania paszy w gospodarstwie. Zadowalającym wynikiem będzie ześrutowanie ziarna soi poniżej 2 mm. Soja, która zawiera sporo tłuszczu może się zawieszać w śrutowniku. Dlatego warto przy tym pamiętać, że unikniemy tego problemu, gdy będziemy śrutować soję razem ze zbożem - mówi dr Ryszard Kujawiak z firmy Sano.

Doktor w rozmowie podkreślił również, że trudno jest ocenić, czy dodatek efektywnych mikroorganizmów do ześrutowanych ziaren soi może mieć dodatni wpływ na poprawę strawności, w ten sposób przygotowanej soi.

Dlaczego nie dla prosiąt

Szczególnie niebezpieczne dla prosiąt są termostabilne czynniki antyodżywcze. Mowa tu o oligosacharydach (stachioza i rafinoza) oraz białka antygenowe (glycynina i β-konglycynina). Młode świnie nie posiadają odpowiednich enzymów do ich trawienia.
Z kolei wspomniane białka jelitowe charakteryzują się antygenowymi właściwościami, które prowadzą do atrofii mikrokosmków jelitowych, co może w pewnym stopniu na stałe upośledzić zdolność wchłaniania związków odżywczych. Badania naukowe podkreślają, że obecność białek antygenowych w paszy dla prosiąt przed odsadzeniem zwiększa występowanie biegunek.

Efektywność produkcyjna

Różne systemy przetwarzania ziarna soi wpływają na różną jego wartość w paszy i wyniki produkcyjne skarmianych taką paszą zwierząt. W jednym z badań amerykańskich naukowców przeprowadzono porównanie strawności białka pochodzącego ze śruty sojowej oraz nasion soi poddanych różnym procesom termicznych takich jak: proces ekstruzji na sucho, mikronizacji czy prażenie.

W przedstawionych wynikach okazało się, że strawność białka była najlepsza w przypadku ekstruzji na sucho. Wyniosła ona odpowiednio dla wszystkich trzech procesów odpowiednio 86,4 proc. (ekstruzja na sucho), 79,8 proc.(mikronizacja) i 80 proc. (dla ziarna prażonego). W tym przypadku strawność białka pochodzącego ze śruty sojowej, której ziarna nie zostały poddane żadnej obróbce termicznej, wynosiła 78,2 proc. Ekstrudowane ziarno sojowe charakteryzowało się również najwyższą wartością energetyczną w porównaniu do pozostałych przetworzonych form ziarna soi.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • olo 2014-08-06 12:12:45
    za ile???
  • Miche-Pasze 2014-08-06 11:49:00
    Skupimy ziarno soji
  • rolnik 2013-11-01 08:58:15
    jo jo chyba na chrupki
  • Emil 2013-10-31 23:58:59
    zborza powiadasz
  • ursus 2013-10-31 23:45:39
    Są firmy, które ekstrudują soje jak i inne zborza i nasiona. W pomorskim - mogę podać maila, bo telefon gdzieś posiałem to biuro.handlowe.jsa@wp.pl ,tylko że preferują aby samemu dostarczyć surowiec.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.209.80.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.