Dostawy mięsa zostały zapewnione na obchody Nowego Roku w Chinach, które rozpoczęły się w ubiegły piątek. Mięso sprzedawano obywatelom w specjalnych punktach sprzedaży, nawet poniżej ceny rynkowej.

Według rządu od połowy grudnia 2020 r. do końca stycznia 2021 r. na rynek trafiała mrożona wieprzowina z rezerwy centralnej w siedmiu tygodniowych transzach w łącznej ilości 180 tys. ton.

W lutym przed festiwalem zaplanowano kolejne dostawy w ilości 60 tys. ton. To ustabilizowało ceny wieprzowiny w sezonie dużego popytu. Ostatnio ceny nawet nieznacznie spadły i na początku lutego były o 12 proc. poniżej poziomu z poprzedniego roku.

Niemniej jednak konsumenci w ChRL musieli sięgać głęboko do kieszeni, ponieważ ceny wieprzowiny są wysokie. W 2020 roku były średnio o 50 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Na rynku na żywca ceny ostatnio był trend spadkowy. Na początku ubiegłego tygodnia, według ogólnopolskiego badania świń rzeźnych, średni poziom cen wyniósł 30,38 juanów (1 juan = 0,5744 zł, NBP 2021-02-12) za kilogram żywej wagi, czyli o około 17 proc. mniej niż miesiąc wcześniej.

Według danych rządowych w grudniu 2020 r. w Chinach poddano ubojowi około 40 proc. więcej świń niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.

Według danych chińskich pogłowie świń wzrosło do 90 proc. poziomu z końca 2017 roku. W 2021 roku spodziewane jest dalsze ożywienie produkcji trzody chlewnej w Chinach.