PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wzrosło stosowanie antybiotyków w duńskiej produkcji zwierzęcej

Wzrosło stosowanie antybiotyków w duńskiej produkcji zwierzęcej

W Danii odnotowano wzrost zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej, głównie z powodu zwiększonego zużycia leków w chowie świń.



W 2013 r. stosowanie środków przeciwbakteryjnych w duńskiej produkcji zwierzęcej wzrosło o 4 proc. w porównaniu do 2012 r. Zużycie antybiotyków w kg w skali kraju mierzy Statens Serum Institut and the National Food Institute, Technical University of Denmark opracowując co roku - DANMAP zintegrowany program monitoringu i odporności przeciwbakteryjnej.

Zwiększone zużycie antybiotyków przypisuje się głównie sektorowi trzody chlewnej, która w Danii stanowi 84 proc. całkowitej produkcji mięsa dla tego kraju.

Okazuje się że z całej puli zużycia antybiotyków w 2013 r. 78 proc. tych środków było wykorzystane w produkcji świń, 10 proc. w produkcji bydła, 3 proc. w akwakulturze, 1 proc. dla drobiu, 4 proc. dla zwierząt futerkowych i pozostałe 4 proc. stanowią zwierzęta domowa, konie i mniejsze zwierzęta towarzyszące.

Zużycie antybiotyków wzrosło w trzech grupach technologicznych świń tzn. wśród: loch z odchowywanymi prosiętami (+ 9 proc.), warchlakach (+5 proc.) i tucznikach (+ 5 proc). Wynika to głównie z powodu zwiększonego zużycia pleuromutyliny i tetracykliny. Mimo tego, zużycie z 2013 r. jest o 12 proc. niższe niż w 2009 r., kiedy to wykorzystanie antybiotyków w Danii było najwyższe. Ważne jest jednak żeby dbać o to, aby jak najbardziej ograniczyć stosowanie antybiotyków. Ich nadmierne zużycie przyczynia się do powstawania lekoopornych szczepów bakterii, które są sporym zagrożeniem w przypadku skuteczności leczenia ludzi jak i zwierząt.

W 2013 r. zużycie antybiotyków w produkcji drobiu wzrosło o 57 proc. w porównaniu do roku wcześniejszego. Wynikało to głównie z powodu bardzo wilgotnej zimy, która doprowadziła do spadku odporności i zwiększenia zachorowań wśród indyków.

Co ważne, Duńczycy ograniczają zużycie krytycznie ważnych przy zwalczaniu bakterii antybiotyków. Chodzi tu o fluorochinolony stosowane w produkcji świń. Już drugi rok z rzędu ich zużycie jest na niskim poziomie poniżej 1 promila, całkowitego zużycia antybiotyków w produkcji świń. Podobna sytuacja niskiego zużycia jest również w przypadku zastosowania cefalosporyn. Ważne jest, że antybiotyki krytyczne są stosowane wyłącznie w skrajnych przypadkach. Tak, aby tego rodzaju antybiotyki pozostały nadal skuteczne w przypadku leczenia ludzi.

W 2010 r. duńscy producenci wieprzowiny wprowadzili dobrowolny zakaz stosowania cefalosporyn, zawsze wtedy, gdy w danym przypadku można zastosować inne leczenie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Krzysiek222 2014-10-22 09:36:26
    oj znam ja te transporty duńskich tuczników: padłe,pougryzane uszy i ogony,totalny smród i odraza.Powiedzcie gdzie jest opieka nad zwierzętami ta,która tak namiętnie prześladuje polskich rolników na targowiskach? Moje tuczniki który trafiają do tej samej rzeźni(za te same pieniądze oczywiście)to przy tamtych miss polonie i nie bójcie się nie idą na parówki do biedronki,przejmują je masarnie gdzie wyrabiane są tradycyjne zdrowe i smaczne wędliny.A przecież jeszcze 20 lat temu ta sama rzeźnia zaopatrywała się w towar w 100% u okolicznych rolników,pamiętam nawet jak chwalili się że dostarczają smalec do znanego koncernu kosmetycznego na kremy dla pań:))) ale widać Polacy nie zasługują na zdrową żywność a rolnicy na utrzymanie się ,takie mamy francowate rządy.
  • Andrzej 2014-10-22 09:11:31
    No i co pan na to panie Miastowy?
  • ekorol 2014-10-22 08:01:59
    Po co leki i chemia ? Jak można naturalnie, zboża, mleko, warzywa, zielsko. Zero koncentratów i sztucznych witamin, tucznik rośnie do 7 miesięcy ale jakie to jest smaczne i pachnące mięso. A można by dodać jakieś strączkowe Polskie i szybciej urośnie. Jeśli ludzie patrzą tylko na własny zarobek a nie liczą się ze zdrowiem konsumentów to i takie antybiotykowe mięso w sklepach jest.
  • maxio 2014-10-21 19:58:25
    Dawno mówiłem że tuczniki z zachodu są faszerowane wszelkiego rodzaju antybiotykami ,hormonami wzrostu i innym badziewiem ,tylko na sam koniec tuczu jest to zakańczane żeby nie można było tego wykryć w badaniu próbek mięsa ,pchają do Polski ten chłam i nikt nic sobie z tego nie robi,,ale przecież Polskie jest be...od rolnika który wiaderka nosi i nie ma zielonego pojęcia jak wygląda antybiotyk, u niego co ma żyć będzie żyło co ma zdechnąć zdechnie po prostu natura ,,ale to jest be,, bo nie przynosi szybkich zysków ,nie ważne ze za parę lat będziemy się ciągać po szpitalach od tego chemicznego żarcia,po co komu rolnik który hoduje w miarę ekologicznie i zdrowo,,najlepsze są taśmowe tuczarnie które wyhodują tucznika w 3 miesiące ,nie ważne czym i na czym ,a rolnik...rolnik dalej jest be...bo jest nie rentowny ....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.179.228
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.