PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zakłady mięsne zapchane wieprzowiną?

Zakłady mięsne zapchane wieprzowiną? nic nie wskazuje dziś na szybką poprawę cen skupu wieprzowiny. fot. PTWP

Zakłady mięsne zaczynają informować hodowców, że nie mają miejsca na odbiór towaru. Bartosz Czarniak z Kujawsko-Pomorskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej POLSUS w Bydgoszczy pisze w swoim komentarzu - To czego jesteśmy właśnie świadkiem, to przysłowiowy gwóźdź do trumny, gdyż nawet te chlewnie, którym udawało się jeszcze zachować płynność i brak strat, teraz zostały pozbawione możliwości utrzymania płynności.



Jak już informowaliśmy w skupach trzody chlewnej notowane są kolejne spadki cen. Praktycznie wróciły one do poziomów z przełomu 2018/2019 r. Sytuację poważnie komplikuje ASF w Niemczech oraz COVID-19, który cały czas ogranicza moce produkcyjne zakładów mięsnych w różnych regionach UE.

Niestety, doniesienia z krajowego rynku nie wskazują na poprawę tej sytuacji w najbliższym czasie. Jak informuje w swoim komentarzu Bartosz Czarniak z Kujawsko-Pomorskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej zakłady mięsne już informują o braku miejsca dla towaru, co zapewne skończy się następną korektą cenników w dół. Jak zaznacza, w najgorszej sytuacji pozostają niezależni hodowcy.

- Niestety następuje jeszcze czarniejszy scenariusz niż ktokolwiek mógłby zakładać. Zakłady mięsne (należące do grupy Animex) ogłosiły właśnie że nie mają miejsca, w związku z czym od poniedziałku zmieniają cennik... tak jak wszyscy podejrzewamy, w dół. Obecnie cena na wolnym rynku przy odstawie całego samochodu ma wynosić maksymalnie 5,10zł w E. To czego jesteśmy właśnie świadkiem, to przysłowiowy gwóźdź do trumny, gdyż nawet te chlewnie, którym udawało się jeszcze zachować płynność i brak strat, tak teraz zostały one pozbawione możliwości utrzymania płynności – pisze Bartosz Czarniak.

Od momentu wystąpienia ASF w Niemczech w pierwszej dekadzie września br., ceny skupu świń uległy załamaniu, a na unijnym rynku pojawiło się sporo taniego, niemieckiego surowca, który nie mógł być wyeksportowany do Chin. Krajowi hodowcy znowu znaleźli się w gorszej pozycji negocjacyjnej.

Bartosz Czarniak podkreśla, że bazowanie na imporcie półtusz, czy elementów wieprzowych przez krajowe zakłady mięsne, to szybka droga do eliminacji hodowli w krajowych gospodarstwach. -  Przedsiębiorcy, szukający możliwości łatwego zarobku (zapewne sprowadzając też tańsze mięso z za granicy) podcięli własną gałąź, gdyż okres kryzysu kiedyś się skończy, ale Ci rolnicy, nawet z najlepiej zorganizowanym produkcjami, którzy teraz odejdą od produkcji, już do niej nie wrócą. Nastały ciężkie czasy, a ich pokłosiem może być jeszcze większy kryzys nie tylko w branży hodowli trzody chlewnej, ale i przetwórczej. Dlaczego też i zakłady będą na tym tracić? - bo brak krajowego surowca spowoduje jeszcze większe uzależnienie od dostaw z za granicy, która zacznie dyktować ceny, a to spowoduje upadek zakładów mięsnych, ubojowych, a w efekcie wzrost bezrobocia i załamanie w gospodarce, bo Ci którzy stracą pracę tak szybko nie znajdą nowej, więc ich siła nabywcza będzie nikła. Skutkiem tego, załamie się handel, który najlepiej napędzał dotychczas polską gospodarkę... szykują się bardzo ciężkie czasy – pisze w swoim komentarzu Bartosz Czarniak.

Jak wygląda sytuacja w skupach trzody chlewnej w Państwa regionach? Czekamy na informacje w komentarzach!

Sprawdź aktualne notowania cen tuczników!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (73)

  • Przemek 2020-11-17 10:26:45
    Animex sobie jaja robi, na cholerę obniżają cenę skoro i tak z wolnego rynku tucznika odbierac nie chcą. Biorą tylko tucznika z umowy A z umowy cenę zapewni mają ustaloną...
  • Rolnik 2020-11-16 13:08:44
    Naszym krajem jest Polska. Żyjemy i produkujemy na polskiej ziemi. A nasza gospodarka zapchana towarem z za granicy. Jeszcze nie było takiego rządu, który by dbał o polskie rolnictwo. Ci którzy za dużo się odzywają , są likwidowani. Tak było z Lepperem, a Ardanowski sam się ulotnił. Dlaczego nie zablokują eksportu wieprzowiny do Polski? Jesteśmy pod względem produkcji wieprzowiny wystarczalni.
    • Krzysztof Kwik 2020-11-18 09:27:33
      Chłopie! Produkujecie głównie na eksport na polskiej ziemi. 80% kurczaków wyjeżdża z Polski. 85% ziemi (wg Ardanowskiego) idzie na produkcję pasz dla hodowli. Zamknąć granicę! Super! Ale w obie strony! Skończy się w Polsce smród, brud i hodowle gdzie popadnie. W końcu będzie można połowę Polski zalesić.
      • Peter 2020-11-18 15:57:36
        Masz całkowita rację, niestety działa to w dwie strony, PS nie jesteśmy jeszcze samowystarczalni w produkcji trzody chlewnej w PL
  • Ciekawski 2020-11-16 12:34:34
    A czy to nie jest tak że zakłady z tej grupy ściągają niemiecki żywiec ponieważ w Niemczech jest nadprodukcja? podobno do końca roku w Niemczech będzie nadstan milion sztuk tucznika więc sprzedadzą go tanio a co z Naszym.
    • Anatol 2020-11-18 09:28:52
      I bardzo dobrze! Wolę jeść duńską kiełbasę na pięknej polskiej ziemi, niż polską kiełbasę koło śmierdzącej chlewni. Dopóki w Polsce ktoś nie zrobi z tym porządku ludzie powinni omijać mięso produkowane w Polsce. Z szacunku dla ludzi na wsi.
  • Chłop 2020-11-16 10:41:06
    Jeden z największych zakładów w Polsce jest i tak z kapitałem Chińskim to myślicie że to mięso z tego zakładu nie trafia do Azji?
  • Piotr 2020-11-16 09:33:47
    Jest super dziś świnki brali 3.20 za kilogram,wagi żywej. Słonina w sklepie 6.20zł. Maciory prośne,warchlaki w chlewie,zboża w górę. Zobaczę co wprowadzi zielony ład,. Koniec hodowli. Lepiej brać dopłaty i iść do pracy. Pozdrawiam wytrwałych,powoli wymiękam.
    • Styr 2020-11-16 09:58:14
      Kiedyś to musiało wyjść na jaw, że koronawirus siedzi w budynkach obłożonych styropianem. Co będzie dalej powiedzą zwykli ludzie bez matactwa specjalistów. A zatem ciężki będzie chłopski zawód do przetrwania
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.67.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.