PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zamrożona wieprzowina nie spowoduje spadku cen

Zamrożona wieprzowina nie spowoduje spadku cen

Mięso, które w okresie luty – marzec 2011 r. zostało zamrożone w ramach dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie wprowadzone na krajowy rynek w okresie od maja do sierpnia, nie spowoduje spadku cen skupu trzody chlewnej, a jedynie może wyhamować ich wzrost – poinformowała Iwona Ciechan, Rzecznik Prasowy Agencji Rynku Rolnego.



W ramach mechanizmu przechowywania wieprzowiny w UE zawarto umowy na przechowywanie 142,7 tys. ton wieprzowiny. W Polsce ARR zawarła 92 umowy z przedsiębiorcami na przechowywanie 9 020 ton mięsa. Mięso z zapasów zostanie wprowadzone na rynek w okresie maj - sierpień w następujących ilościach:
maj - 1 090 ton,
czerwiec - 2 853,8 ton,
lipiec - 1 484,6 ton,
sierpień - 3 579,9 ton

- Biorąc pod uwagę, że termin uwalniania przechowywanej w prywatnych magazynach wieprzowiny objętej dopłatami przypada w okresie koniunkturalnego i sezonowego spadku produkcji oraz wielkość tych zapasów, ocenia się, że wprowadzenie ich na rynek nie spowoduje spadku cen skupu trzody chlewnej, a jedynie może hamować ich wzrost. Do tego przyczynia się zmniejszająca się ilość loch prośnych, które już w listopadzie 2010 r. było o 4,4 proc. mniejsze niż rok wcześniej. Jednocześnie stale utrzymujące się w br. niekorzystne relacje cen trzody chlewnej do zbóż wskazują, że spadek pogłowia będzie nadal ulegał pogłębieniu. Biorąc pod uwagę te zależności oraz odnotowane już zmiany w pogłowiu loch ocenia się, że produkcja żywca wieprzowego w II połowie 2011 r. będzie już o kilka procent mniejsza niż w tym samym okresie 2010 r. Podobnie sytuacja będzie się kształtować w całej Unii Europejskiej - poinformowała Iwona Ciechan, Rzecznik Prasowy ARR.

- Jednocześnie z uwagi na sezonowe zmiany podaży i popytu, w okresie czerwiec - wrzesień występują okresowe niedobory podaży mięsa z bieżącej produkcji i ceny w tym okresie osiągają najwyższy dla danego roku poziom, dlatego ten okres jest najlepszym momentem na wypuszczenie przechowywanych partii mięsa na krajowy rynek - tłumaczy Iwona Ciechan.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.