PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zastosowanie śruty rzepakowej w tuczu świń wciąż opłacalne

Zastosowanie śruty rzepakowej w tuczu świń wciąż opłacalne
Potencjał śruty rzepakowej, szczególnie wysoki jest w tuczu trzody. fot. AK

Ceny śruty sojowej wciąż znajdują się na relatywnie niskim poziomie. Pomimo to, zastosowanie białka rzepakowego w tuczu świń wciąż jest ekonomicznie uzasadnione.



Co roku przemysł tłuszczowy w naszym kraju produkuje ogromne ilości poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. W zeszłym roku przetwórnie wypuściły na rynek ponad 1,4 mln. ton produktu. Surowiec ten trudno traktować jako odpad poprodukcyjny. Lepszym określeniem jest „produkt uboczny”. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa to bowiem niezwykle wartościowa pasza wysokobiałkowa, która stanowić może częściową alternatywę dla importowanej śruty sojowej.

Potencjał śruty rzepakowej, szczególnie wysoki jest w tuczu trzody. Świnie rosnące, zwłaszcza w końcowej fazie wzrostu dobrze tolerują wysokie dawki tego surowca. W II fazie tuczu śruta rzepakowa może być de facto jedynym surowcem wysokobiałkowym obecnym w mieszance, w przypadku młodszych zwierząt, warto jest równolegle stosować białko sojowe i rzepakowe.

Śruta rzepakowa zawiera w swoim składzie 35 – 38 proc. białka ogólnego. Jego strawność jest nieco niższa niż białka sojowego, warto jednak zwrócić uwagę na skład aminokwasowy białka. Zawiera ono więcej aminokwasów siarkowych (metionina z cystyną) niż białko poekstrakcyjnej śruty sojowej, będąc przy tym uboższe w lizynę. Dzięki temu oba surowce wysokobiałkowe doskonale się uzupełniają. Ponadto śruta rzepakowa to również źródło najważniejszych składników mineralnych (wapnia i fosforu) oraz włókna pokarmowego.

Oczywiście śruta rzepakowa ma również swoje ograniczenia: głównie wynikają one z obecności glukozynolanów, których nadmiar w paszy może prowadzić do zaburzeń metabolizmu jodu (a co za tym idzie pracy tarczycy) i zahamowania wzrostu u zwierząt. Niemniej jednak 10 proc. śruty rzepakowej w paszy typu grower, oraz 15 proc. surowca w mieszance przeznaczonej na drugą fazę tuczu to wartości uznawane za bezpieczne. Co więcej stosując takie dawki omawianego surowca można osiągnąć efekty nieznacznie tylko ustępujące wynikom osiąganym przy udziale mieszanki opartej wyłącznie na śrucie sojowej. Wyraźnie redukujemy natomiast koszty żywienia zwierząt.

Niektórzy rolnicy wskazują na to, że przy obecnych cenach śruty sojowej, stosowanie śruty rzepakowej nie jest racjonalne. Rzeczywiście w ostatnich miesiącach koszt zakupu śruty sojowej nie jest wygórowany. Spadły jednak również ceny śruty rzepakowej. Na dzień dzisiejszy cena śruty sojowej i rzepakowej wynosi odpowiednio 1340 i 870 zł/t netto. Uwzględniając skład chemiczny poszczególnych surowców, cena białka sojowego i rzepakowego wynosi odpowiednio 2,91 i 2,29 zł/kg netto. Różnica w cenie wynosi ponad 20 proc. W dzisiejszych czasach, gdy opłacalność produkcji żywca pozostawia wiele do życzenia, każda oszczędność jest na wagę złota. Zdecydowanie warto więc przekonać się do stosowania śruty rzepakowej jako częściowej alternatywy dla białka sojowego.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.89.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.