PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zawalczyć o poprawę wykorzystania paszy

Zawalczyć o poprawę wykorzystania paszy

Tym razem odwiedziliśmy Wrocław, wysłuchało nas blisko 200 rolników. Wśród słuchaczy na konferencji Farmera "Przez Innowacyjność do Sukcesu" znaleźli się również producenci trzody chlewnej. Na spotkanie przyciągnęła ich tematyka związana z poprawą efektywności żywienia świń.



Dolny Śląsk również boryka się z problemami niskiej opłacalności świń, które dotyczą całej Polski. Jak podkreślał Stanisław Leń z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – pogłowie trzody chlewnej na tym terenie w ciągu ostatnich dziesięciu lat zmniejszyło się prawie o 50 proc.

Chów tuczników w trudnych warunkach ekonomicznych i przy bardzo wysokich kosztach paszy jest głównym problemem producentów świń.

Dlatego, tym bardziej temat wykładu dr Mariana Kamyczka z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach poświęcony poprawie wykorzystania paszy przez tuczniki, okazał się trafiony.

Bardzo wysokie ceny pasz, które stanowią nawet 70 proc. kosztów ogólnej produkcji świń zmuszaja producentów świń do tego, aby w jak największym stopniu dążyć do efektywnego prowadzenia tuczu.

Wskaźnik wykorzystania paszy/kg przyrostu ciągle w polskich gospodarstwach jest dość wysoki w dużej części gospodarstw wynosi 3 kg paszy/kg przyrostu, a czasami nawet więcej.

Tak naprawdę nikogo nie stać, aby utrzymywać produkcję na takim poziomie i tak rozrzutnym gospodarowaniem drogą paszą.

Podczas spotkania dr Kamyczek zwracał uwagę na szczegóły, które pozwolą nam obniżyć ten wskaźnik, zwiększyć przyrosty przy optymalnym pokryciu zapotrzebowania na paszę i w końcowym efekcie poprowadzić tucz mniejszym kosztem.

Na poprawę tego wskaźnika składa się wiele czynników, o których nie powinniśmy zapominać w codziennej produkcji.

-Te czynniki będą się składać na końcowy efekt, możemy do nich zaliczyć: rasę i potencjał genetyczny zwierząt, poziom pokrycia zapotrzebowania na składniki pokarmowe, stan zdrowotny stada, warunki klimatyczne panujące w chlewni, jakość i czystość mikrobiologiczna paszy oraz wielkość strat paszy w trakcie chowu – wyjaśniał dr Marian Kamyczek.

Jak się okazało nie bez znaczenia jest normowane dawkowanie białka w paszy. Według doktora prowadzenie tuczu na jednej uniwersalnej mieszance nie pozwoli nam na właściwe pokrycie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe, doprowadzi również do tego, że drogie białko będzie praktycznie marnowane w końcowej fazie tuczu.

Dlatego w dużej części do obniżenia kosztów paszy w ogólnej produkcji tuczników może przyczynić się wprowadzenie tuczu trzy-, a nawet czterofazowego.

Podczas dyskusji rolnicy mogli się dowiedzieć, jakie komponenty i w jakich momentach tuczu mogą skutecznie obniżyć koszty żywienia bez pogorszenia wyników produkcyjnych.

Dużym zainteresowaniem cieszył się tutaj temat wykorzystania kiszonego ziarna kukurydzy jako ważnego komponentu paszy obniżającego koszty produkcji. W trakcie spotkania można było się dowiedzieć jak przygotować takie ziarno, aby w okresie przechowywania nie straciło na jakości, w jakich ilościach dodawać je do mieszanki oraz w którym momencie tuczu.

Więcej o poruszanych zagadnieniach związanych z produkcją świń będzie można usłyszeć na naszej konferencji  „Przez innowacyjność do sukcesu" w Sielinku (woj.wielkopolskie) 6 lutego. Zapraszamy również na pozostałe konferencje. Sczegóły tutaj.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.132.114
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.