PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ziarno kukurydzy a jakość wieprzowiny

Ziarno kukurydzy a jakość wieprzowiny
Fot.Pixabay.com

Przez lata uważano, że wysokie dawki kukurydzy w końcowej fazie tuczu negatywnie wpływają na jakość wieprzowiny. Okazuje się jednak, że w kontekście hodowanych obecnie ras świń teza ta jest mocno nieaktualna.



Do dziś spotkać można opinie mówiące o negatywnym wpływie wysokich dawek ziarna kukurydzy na jakość półtusz wieprzowych. Szczególnie dotyczy to podawania tej paszy w końcowej fazie tuczu. Teza ta argumentowana jest relatywnie wysoką zawartością tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych w ziarnie kukurydzy. W połączeniu z tendencją świń do otłuszczania się w końcowej fazie tuczu miało to prowadzić do pogorszenia mięsności zwierząt, oraz jakości tkanki tłuszczowej. Oczywiście omówione zjawisko nie jest wyssane z palca - faktycznie obserwowano je w przypadku mniej mięsnych genotypów trzody. Czy problem ten występuje jednak również dziś?

- Moim zdaniem opinie na temat negatywnego wpływu wysokich dawek kukurydzy na jakość półtusz są już mocno nieaktualne. Przeprowadzone przez nas badania wskazywały, że nawet przy 40 proc. udziale ziarna kukurydzy w składzie paszy nie obserwowano pogorszenia się jakości mięsa. Dopiero w przypadku podawania paszy w 60-ciu proc. składającej się z kukurydzy u pojedynczych sztuk obserwowano występowania wady PSE. Rozsądne dawki tego surowca nie wpłyną negatywnie na jakość technologiczną produkowanego przez nas mięsa - mówi dr inż. Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Z drugiej jednak strony specjalista wskazuje na inne problemy związane z wykorzystaniem wysokich dawek ziarna kukurydzy w żywieniu świń:

- Specyfiką tej paszy jest wysoka tendencja do porażenia przez grzyby pleśniowe i skażenia mikotoksynami. Może to powodować gorsze parametry wzrostu świń i pogorszenie ich świń zdrowotnych. Mikotoksyny mogą jednak odkładać się również w tkankach zwierząt. O ile w mięśniach odkładają się niewielkie ilości tych toksyn, to w wątrobie, która również przeznaczona jest od konsumpcji przez ludzi ich poziom może być wysoki - tłumaczy dr Schwarz.

Jak informuje specjalista, brak jest jeszcze jakichkolwiek badań określających poziom mikotoksyn w ziarnie kukurydzy pochodzącym z tegorocznych zbiorów. Niemniej przebieg wegetacji w ostatnich miesiącach pozwala sądzić, że skażenie ziarna tego rodzaju toksynami będzie niższe niż w latach ubiegłych.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • SzkołaZawodowaUl.Gintrowskiego38Warszawa 2018-10-05 11:57:55
    No to dobrze wiedzieć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.117.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.