W ciągu minionych wieków, zioła były podstawowym środkiem stosowanym w medycynie. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, nierzadko ratowały ludzkie życie. Warto jednak pamiętać, że z powodzeniem stosowano je również w medycynie weterynaryjnej. Rozwój medycyny, farmacji, i weterynarii, jaki nastąpił w XX wieku, skutecznie ograniczył ich znaczenie. Jednak w świetle obecnej wiedzy, znając negatywne konsekwencje stosowania konwencjonalnych leków, zioła, ponownie budzą zainteresowanie zarówno lekarzy, jak i hodowców zwierząt. Znaczenie ziół w żywieniu zwierząt szczególnie wzrosło, po wprowadzeniu zakazu stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Substancje, naturalnie występujące w ziołach, mogą być skuteczną alternatywą dla tego typu dodatków.

Zioła są bezpieczniejsze od syntetycznych antybiotyków, a nierzadko równie skuteczne. Ich intensywny aromat wpływa także na wzrost smakowitości paszy, a mięso zwierząt karmionych paszą z dodatkiem ziół, cechują wyższe walory smakowe. Wykazując liczne właściwości pro – zdrowotne, zioła mogą być czynnikiem w znacznym stopniu ograniczające dolegliwości okołoporodowe loch.

W profilaktyce zaburzeń okołoporodowych loch, duże znaczenie mogą znaleźć zioła wykazujące właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Zioła takie jak kminek zwyczajny, tymianek pospolity, czy rumianek pospolity, mogą skutecznie ograniczać ryzyko wystąpienia syndromu MMA. Ich obecność w paszy przeznaczonej dla loch, ogranicza, bowiem obecność szkodliwych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym zwierząt. Zioła takie jak pokrzywa zwyczajna, czy koper włoski, wpływają korzystnie na przyspieszenie akcji porodowej, i wydalenie łożyska, co również może ograniczyć ryzyko wystąpienia zespołu MMA. W przypadku zbyt niskiej laktacji, można zastosować dodatek ziół wykazujących właściwości mlekopędne. Są to między innymi, kminek zwyczajny, biedrzeniec anyż, czy koper włoski. Dodatek ziół w paszy dla loch, jest pożądany również ze względu na poprawę jej smakowitości. Lochy tuż po oproszeniu, wykazują zmniejszenie apetytu. Ilość spożytej paszy, dodatkowo ogranicza wysoka temperatura, jaka powinna panować w pomieszczeniu porodowym. Niskie spożycie paszy powoduje zmniejszenie ilości produkowanego mleka. Dodatek ziół, pozwala utrzymać laktację na wysokim poziomie. Nie do przecenienia, są również odtruwające właściwości niektórych ziół. Lochy, ze względu na długi czas użytkowania, są szczególnie narażone na szkodliwe działanie mykotoksyn. Dodatek ostropestu plamistego, korzystnie wpływa na regeneracje komórek wątroby, zmniejszając szkodliwość mykotoksyn.

Skuteczność ziół, zależy od ich ilości w paszy, oraz od zastosowanych gatunków roślin. Niektóre rośliny wykazują, bowiem wobec siebie oddziaływanie antagonistyczne, i nie powinny być stosowane razem. Właściwa kompozycja składu mieszanki ziół użytej w przygotowaniu paszy, wymaga znacznej wiedzy, lepszym rozwiązaniem jest, zatem użycie gotowych preparatów, zawierających ekstrakty ziołowe. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających czy to mieszaninę suszonych ziół, czy też ekstraktów ziołowych. Wiele firm paszowych, wzbogaca również swoje premiksy wyciągami rośłinnymi.

Zioła, odgrywają szczególną rolę w rolnictwie ekologicznym, gdzie konwencjonalne leki stosowane są jedynie w ostatecznośći, a główny nacisk kładzie się na zapobieganie chorobom. Zioła znajdują jednak swoje miejsce także w rolnictwie konwencjonalnym, niekiedy skutecznie zastępując konwencjonalne leki.