Najczęściej cenniki pozostawiono na poziomie z ubiegłego tygodnia. Ewentualne zmiany planowane są na później. Ale jak mówią w zakładach, lepiej niż przed Wielkanocą na pewno nie będzie.
Rozbieżności cen są duże. Od 3 zł za kg żywca na tzw. spędach, do 3 zł 50 gr za sztuki o wysokiej mięsności. Na razie rolnicy od hodowli się nie odwracają, widać to po zainteresowaniu prosiętami. Wielu hodowców importuje warchlaki, mimo że ich ceny są wysokie. Nawet 200 zł za sztukę.
Województwo |
PLN za parę |
lubelskie |
80 – 180 |
świętokrzyskie |
100 – 150 |
opolskie |
120 – 200 |
podlaskie |
120 – 220 |
mazowieckie |
130 – 200 |
małopolskie |
130 – 320 |
pomorskie |
150 – 170 |
Na targowiskach ceny zdecydowanie niższe, ale i towar mniej pewny – komentują hodowcy. Para prosiąt kosztuje najczęściej poniżej 200 zł, tylko w Mszanie Dolnej powyżej 300.
Klasa |
PLN za kg |
S |
4,40 – 4,66 |
E |
4,17 – 4,51 |
U |
3,97 – 4,28 |
R |
3,72 – 4,16 |
O |
3,12 – 3,80 |
P |
2,90 – 3,54 |
Według klasyfikacji poubojowej klasa „R” wyceniana jest od 3 zł 72 gr, ale to stawka podstawowa. Wiele firm o stałych dostawców dba w szczególny sposób, dopłacając około 20 groszy, między innymi za jakość i terminowe dostawy.
Źródło: Agrobiznes