PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE: Spożycie mięsa zmniejszy się o 2 proc. do 2031 r.

UE: Spożycie mięsa zmniejszy się o 2 proc. do 2031 r.
KE zakłada do 2031 r. spadek produkcji wołowiny w UE o 8 proc. do 6,6 mln ton; Fot.pixabay.com

Kwestie zrównoważonego rozwoju będą w coraz większym stopniu wpływać na produkcję i konsumpcję mięsa w UE w ciągu następnej dekady.



KE zakłada to w bieżącej prognozie długoterminowej. W związku z tą zmianą świadomości spodziewa się spadku produkcji i konsumpcji. Na przykład spożycie mięsa we UE w oparciu o średnią z lat 2019-2021 ma spaść o około 800 000 ton lub o 2,0 proc. do 37,2 mln ton do 2031 r.

KE zakłada to w bieżącej prognozie długoterminowej. W związku z tą zmianą świadomości spodziewa się spadku produkcji i konsumpcji. Na przykład spożycie mięsa we UE w oparciu o średnią z lat 2019-2021 ma spaść o około 800 000 ton lub o 2,0 proc. do 37,2 mln ton do 2031 r.

Spadek produkcji

Zakłada się spadek średniego spożycia  mięsa na mieszkańca z 800 g do 67,0 kg. Oczekuje się, że w analizowanym okresie produkcja mięsa w krajach członkowskich spadnie nawet o 4,0 proc. do 42,9 mln ton. KE uważa, że ​​modernizacja, innowacyjne technologie i zmiany w praktyce rolniczej doprowadzą do bardziej wydajnej i przyjaznej dla środowiska produkcji mięsa.

Obawy konsumentów o środowisko i zmiany klimatyczne doprowadzą do zwrócenia większej uwagi na proces produkcji i pochodzenie produktów. Innymi czynnikami wpływającymi na zmianę nawyków żywieniowych mogą być kwestie zdrowotne i żywieniowe, ale także wygoda związana ze zmianą popytu na bardziej przetworzone mięso i produkty gotowe.

Władze UE nie spodziewają się, że mięso laboratoryjne stanie się konkurentem w ciągu najbliższych dziesięciu lat, ponieważ istnieją problemy z akceptacją konsumentów i ceną. Prawdopodobnie na znaczeniu zyskają alternatywy dla mięsa pochodzenia roślinnego.

Przegrana wołowiny i wieprzowiny

KE przewiduje różne zmiany dotyczące poszczególnych rodzajów mięsa. Uważa, że do 2031 r. średnie spożycie mięsa drobiowego na mieszkańca wzrośnie o 1,3 kg do 24,8 kg w porównaniu z okresem referencyjnym, a produkcja w UE ma wzrosnąć o 4,0 proc. do 14,1 mln ton. Niektórzy konsumenci uważają drób za zdrowszy od innych rodzajów mięsa, ze względu na niższą zawartość tłuszczu. Jest on łatwiejszy w przygotowaniu, tańszy i ma niższą emisję CO2 na kilogram niż np. wołowina.

W przypadku owiec i jagniąt przewiduje się wzrost spożycia ze 100 g do średnio 1,4 kg na mieszkańca, czemu sprzyja zróżnicowanie spożycia mięsa i migracja. Z drugiej strony wieprzowina prawdopodobnie będzie jednym z przegranych. Oczekuje się, że spożycie danego obywatela UE w ciągu następnej dekady zmniejszy się średnio o 1,5 kg do 32,0 kg. Odpowiadałoby to całkowitej konsumpcji prawie 1 miliona ton w UE. Oczekuje się, że do 2031 r. produkcja wieprzowiny zmniejszy się o 1,8 mln ton lub prawie 8 proc. do 21,5 mln ton.

Podobnie wygląda sytuacja w przypadku wołowiny z przewidywanym spadkiem produkcji od 8 proc. do 6,6 mln ton. KE przewiduje, że średnie spożycie na mieszkańca spadnie o około 700 g do 9,7 kg rocznie. W kontekście dyskusji o klimacie wołowina znajduje się w złej sytuacji, jest trudniejsza w obróbce w kuchni i jeśli podaż się zmniejszy powinna pozostać stosunkowo droga w porównaniu z innymi rodzajami mięsa.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Gosc 2021-12-29 21:47:31
    Nie mielic piskleta meskie tylko rok na mięso trzymac,
  • Lukas 91 2021-12-29 17:46:36
    Spadnie spożycie, bo nie będzie komu konsumować...
  • Rolnik 2021-12-29 09:11:00
    Czyli uni to odpowiada. Czyli unia nawet pomaga ograniczyć spożycie mięsa i zniszczenie rolników. Oto cała unia. Cieszy się że będzie mniejsza produkcja mięsa.
    • Rolnik sam w dolinie 2021-12-29 15:19:57
      Dla mnie bez kawy i mięska dzień stracony.
    • Dariusz 2022-01-13 20:32:06
      Od kiedy Unia wspierała rozwój rolnictwa? Przecież dopłacają aby utrzymywać małe ilości zwierząt a nie rozwijać się poprzez zwiększanie stad.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.249.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.