PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

USA: produkcja mięsa rośnie pomimo koronawirusa

USA: produkcja mięsa rośnie pomimo koronawirusa W całym roku 2020 USDA spodziewa się umiarkowanego spadku produkcji wołowiny o 0,5 proc. do 12,26 mln ton; Fot. pixabay.comUSA

Autor:

Dodano:

Tagi:

Produkcja mięsa USA odradza się po zamknięciach rzeźni wywołanych infekcjami koronawirusa.



Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) koryguje negatywną prognozę na 2020 r. i spodziewa się wzrostu produkcji o 1,2 procent rok do roku do 48,3 mln ton.

Przemysł mięsny w USA przetrwa w tym roku pandemię koronawirusa Wiosną zdarzało się, że wielu pracowników rzeźni zarażało się wirusem i produkcja w kilku dużych firmach musiała zostać gwałtownie ograniczona lub całkowicie wstrzymana. Prasa donosiła o uboju z konieczności w gospodarstwach i pustych półkach na mięso w supermarketach; handel międzynarodowy również utknął w martwym punkcie.

W maju USDA skorygowało, więc znacznie swoje prognozy dotyczące produkcji mięsa w USA w 2020 r. i założyło, że produkcja spadnie po raz pierwszy od lat. Trzy miesiące później koronawirus nie zniknął, ale nastroje rynkowe znów poprawiły się.

Ubój trzody chlewnej i produkcja czerwonego mięsa w lipcu były ogólnie na rekordowym poziomie; zdolności przetwórcze są ponownie prawie całkowicie wykorzystywane, rozpoczął się również eksport mięsa. Ponadto producenci mięsa mogą dość tanio kupić bydło rzeźne i uzyskać ponadprzeciętną marżę zysku. Oczywiście kosztem producentów, którzy z wyjątkiem hodowców indyków wszyscy otrzymują niższe niż w 2019 roku ceny za swoje zwierzęta gotowe do uboju. Oznacza to, że nie mówi się już o kurczeniu się całego sektora mięsnego.

Wydaje się, że amerykański rynek trzody chlewnej odbudowuje się szczególnie szybko po problemach rzeźni związanych z koronawirusem. Analitycy zakładają, że tegoroczna produkcja wieprzowiny wzrośnie o 2,6 proc. w stosunku do 2019 roku do nowego rekordowego poziomu 12,86 mln ton.

USDA podwyższyła też prognozę produkcji mięsa drobiowego w 2020 r., która według najnowszych szacunków w porównaniu do 2019 r. powinna wzrosnąć o 1,7 proc. do 20,26 mln ton podobne tempo wzrostu zakładane jest w 2021 r. Część tegorocznego wzrostu wynika również z wyższych mas ubojowych. W nadchodzącym roku niższe koszty paszy powinny również stymulować produkcję.

Ubój bydła w USA w pierwszym kwartale 2020 r. był znacznie wyższy niż w poprzedniego roku, ale w kwietniu i maju osiągnął jedynie 75 proc. i 85 proc. normalnej wielkości. Stało się tak, że względu na ograniczone moce przerobowe związane z pandemią. W międzyczasie wielkość uboju z poprzedniego roku została ponownie osiągnięta. W całym roku 2020 USDA spodziewa się umiarkowanego spadku produkcji wołowiny o 0,5 proc. do 12,26 mln ton. Produkcja ma jednak wzrosnąć w 2021 r. o 2,2 proc. do 12,53 mln ton.

Ceny otrzymywane prze producentów byków rzeźnych znalazły się pod silną presją ze względu na przejściową nadpodaż na rynku żywca wołowego i prawdopodobnie spadną o 8 proc. poniżej cen z 2019 r. pomimo ostatnich tendencji. Wynika to również z faktu, że konsumpcja w czasach pandemii spada.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.40.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.