PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kukurydza z Dni Pola Farmera już zebrana. Jak plonowała?

Kukurydza z Dni Pola Farmera już zebrana. Jak plonowała?
Średni plon ziarna kukurydzy wyniósł 12 t/ha przy zadowalającej wilgotności - około 30 proc. (fot. JŚ-S).

Zapewne pamiętacie nasze wirtualne obserwacje pól uprawnych w ramach akcji "Dni Pola Farmera On-Line". Zgodnie z obietnicą wracamy na pole kukurydzy już po jej zbiorze.

Mimo, iż nasze wspólne wirtualne spotkania dobiegły końca, zgodnie z obietnicą wracamy do relacji z pól. Kukurydza uprawiana w województwie wielkopolskim, w gminie Kramsk została zebrana na przełomie października i listopada.

Sezon kontrastów

Miniony już sezon wegetacyjny na obserwowanej przez nas plantacji kukurydzy trudno ocenić jednoznacznie. Wiele czynników wpływało niekorzystnie na rozwój roślin, choć generalnie 2021 r. producenci kukurydzy oceniają pozytywnie. W tym roku rolnicy napotykali na trudności od samego siewu - chłodny i obfitujący w opady kwiecień i początek maja doprowadziły do znacznego opóźnienia terminu siewu w stosunku do lat wcześniejszych. Niekorzystna początkowo aura odbiła się także na zdolności pobierania składników pokarmowych przez rośliny - na liściach widoczne były przede wszystkim oznaki niedoboru fosforu.

Warunki atmosferyczne w czerwcu były zgoła inne. Ocieplenie z jednej strony sprzyjało rozwojowi kukurydzy, z drugiej jednak strony szło w parze z niedoborem opadów. Przedłużający się okres posuchy negatywnie odbijał się na części okolicznych plantacji, a zbieg specyficznych warunków atmosferycznych i zastosowanych agrochemikaliów przyczynił się do powstania deformacji liści. Liczne uszkodzenia liści oraz powstawanie niekorzystnych pędów bocznych, były efektem także silnej presji ze strony ploniarki zbożówki w tym sezonie.

Krzewienie nie było jedynym nietypowym zjawiskiem w rozwoju kukurydzy. Na obserwowanej plantacji dostrzec można było również takie anomalie, jak snapping czy wielokolbowość. Korzystnie na rośliny wpłynęły opady deszczu w okresie od fazy wiechowania.

Agrotechnika kukurydzy

W odwiedzanym przez naszą redakcję gospodarstwie część areału została obsiana 3 maja (odmiana o FAO 240), a pozostała - 11 maja (odmiana o FAO 220). W zależności od pola stosowano system uprawy bezorkowy - po jesiennym głęboszowaniu i wiosennej uprawie broną talerzową - lub zerowy, siejąc kukurydzę prosto w ściernisko po pszenżycie. Plantacja kukurydzy w uprawie zerowej charakteryzowała się wolniejszym początkowym wzrostem, co może wynikać z niższej temperatury wierzchniej warstwy gleby w tym systemie uprawy.

Przedwschodowy zabieg chwastobójczy oparty na herbicydzie totalnym nie wyeliminował zachwaszczenia skutecznie, dlatego już po wschodach roślin wykonano poprawkowy zabieg herbicydowy. Kukurydzę dokarmiano dolistnie mieszanką mocznika, siarczanu magnezu i nawozów mikroelementowych.

Zbiory kukurydzy na ziarno

Wiele plantacji na terenie gminy Kramsk ucierpiało na kilka dni przed zbiorem z powodu silnego wiatru i nawalnych deszczy. Obserwowane przez nas rośliny na szczęście oparły się niekorzystnym warunkom. Kukurydza zasiana 3 maja została zebrana 17 października, siana później - 30 października, czyli jeszcze przed listopadowymi, obfitymi deszczami, które mogą odbić się na wilgotności zbieranego ziarna.

Średni plon ziarna kukurydzy wyniósł 12 t/ha przy zadowalającej wilgotności - około 30 proc. (+/- 1 proc.). Tegoroczne warunki pozwalały na uzyskanie wyższych wyników, jednak w obserwowanej lokalizacji na plonowanie niekorzystnie wpłynął nieodpowiedni odczyn gleby oraz nieostrożne stosowanie mieszanin agrochemikaliów, które przyczyniło się do uszkodzeń roślin w początkowych fazach rozwoju. Bez wpływu na rozwój roślin nie pozostała także zmienna pogoda oraz silna presja ploniarki zbożówki, do zwalczania której nie pozostały już na rynku żadne insektycydy.

Po zbiorze kukurydzy pozostawiono na polu resztki pożniwne, które wzbogacą glebę w materię organiczną i będą chronić przed erozją. Niezwłocznie przystąpiono do mulczowania, by zniszczyć ewentualne zimowiska omacnicy prosowianki.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.