O tym, że kukurydza negatywnie reaguje na splot takich warunków pogodowych pisaliśmy już kilkukrotnie na portalu. Lustracje polowe jak również napływające od Was sygnały potwierdzały, że problem jest ogólnokrajowy.

Tymczasem blada i pożółkła kukurydza powoli odzyskuje swój właściwy kolor. Brzegi blaszek liściowych są jeszcze podbarwione na fioletowo, co jest związane ze słabym dostępem i pobieraniem fosforu w niższych temperaturach.  W przeciągu tygodnia od lustracji rośliny „zdobyły” kolejny liść. Jednak nadal mało kto decyduje się przynajmniej w warunkach centralnej Polski na odchwaszczanie tej uprawy. Chwasty ciepłolubne takie jak np. szarłat szorstki czy chwastnica jednostronna podobnie jak kukurydza rozwijają się powoli. Rolnicy czekają na to, aż rośliny nabiorą wigoru i będą mogły bezpiecznie przyjąć zastosowany herbicyd.