Nowym rozwiązaniem zastosowanym w owijarce Diana jest połączenie dwóch sposobów owijania. Najpierw szpule z folią są ustawiane poziomo i bela umieszczona na pasowym stole zaczyna obracać się wokół własnej osi. To powoduje, że owijana jest tylko część walcowa balotu, bez płaskich wierzchołków.

Gdy zostaną nałożone na przykład 2 warstwy folii, rozpoczyna się zwykły tradycyjny proces owijania, w którym szybko pokrywane są płaskie wierzchołki balotu. Wystarczy wtedy 4-krotne owinięcie.

"Przy standardowym owijaniu balotu po bokach mamy bardzo dużo nawiniętych warstw folii. Przy sposobie owijania, który zastosowaliśmy w Dianie, oszczędności z tytułu zużycia folii są na poziomie 15 proc."  wyjaśniają przedstawiciele lubelskiej Sipmy.

Urządzenie zostało zapreztowane podczas wystawy Zielone Agroshow Polskie Zboża 2013. Do oferty handlowej firmy powinno trafić w najbliższych dniach.