W przypadku zakupu nowej maszyny odpowiedź wydaje się być bardzo prosta. Doposażenie prasy w rotor tnący to niemały wydatek. Odstawiając jednak problem wyboru wyposażenia nowej prasy w ten podzespół, warto zastanowić się nad innymi argumentami podnoszonymi przeciwko rotorowi tnącemu. Jeden z nich to zwiększone straty materiału "wylatującego" w obrębie samego rotora, pomiędzy pasami prasy pasowej czy też walcami w przypadku konstrukcji walcowych. To prawda, ocenia się, że straty wynikające z zastosowania rotora tnącego mogą być do 5. razy większe niż w przypadku pracy bez zastosowania tego elementu wyposażenia, chociaż nadal straty te nie są znaczące.
Z drugiej jednak strony pocięta zielonka tworzy warunki do uzyskania lepszej jakości paszy. Dlaczego? Po pierwsze możliwe dzięki wykorzystaniu noży większe zagęszczenie beli powoduje, że jest w niej mniej powietrza a co za tym idzie, tworzone są lepsze warunki dla fermentacji beztlenowej. Ponadto po pocięciu materiału na większą powierzchnię działają bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu proces ten zachodzi skuteczniej i bardziej równomiernie.
Niektórzy producenci starają się zapobiegać stratom wynikającym z rozdrabniania materiału, stosując w prasach chociażby pojedyncze pasy. Czy jednak takie rozwiązania są słuszne? Kiedy mamy do czynienia z kilkoma pasami, w przypadku dostania się do komory ciał obcych jeżeli dochodzi do uszkodzenia jednego pasa, koszt wymiany to 3-4 tys. zł. W przypadku uszkodzenia pasa pracującego na całej szerokości komory prasowania będzie to już kilkanaście tysięcy złotych. Warto zaznaczyć, że tego typu awarie zdarzają się niezwykle rzadko, a jeden szeroki pas będzie mniej podatny na uszkodzenia, niemniej jednak warto zastanowić się nad tym aspektem.
Kolejnym argumentem podnoszonym przez przeciwników używania noży jest mniejsze spalanie podczas pracy bez ich użycia. Bez wątpienia prawdziwy, jednak zakładając, że zielonka zostanie pocięta na długość 74 mm w przypadku prasowania prasą stałokomorową można osiągnąć o 20 proc. bardziej zagęszczony balot, stąd oszczędności na folii kiszonkarskiej, transporcie i podczas mieszania pasz ze względu na mniejsze obciążenie wozu paszowego.
To niejedyne zalety wykorzystania rotora podczas zbioru zielonki. Rozdrobniona pasza jest bardziej jednolita, a wybredne przecież zwierzęta nie mają możliwości "przebierania", dzięki czemu pobierają ją znacznie bardziej efektywnie i lepiej ją trawią. Warto zatem wykorzystywać noże w procesie prasowania zielonki, a żeby obniżyć koszty eksploatacji rotora tnącego, dbać, aby zawsze były naostrzone.
O tym jak ostrzyć noże w warunkach warsztatowych przeczytasz tutaj:
Jak naostrzyć noże we własnym warsztacie?
Komentarze