PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zielonka: ciąć czy nie?

Zielonka: ciąć czy nie? fot. mw

Mogłoby się wydawać, że odpowiedź na to pytanie jest prosta. Niejednokrotnie jednak rolnicy decydując się na wybór prasy rolującej, która ma być przeznaczona także do zbioru zielonek wybierają opcje bez rotora. Niekiedy też, w przypadku pracy maszyną z rotorem tnącym nie decydują się na jego wykorzystywanie. Dlaczego?



W przypadku zakupu nowej maszyny odpowiedź wydaje się być bardzo prosta. Doposażenie prasy w rotor tnący to niemały wydatek. Odstawiając jednak problem wyboru wyposażenia nowej prasy w ten podzespół, warto zastanowić się nad innymi argumentami podnoszonymi przeciwko rotorowi tnącemu. Jeden z nich to zwiększone straty materiału "wylatującego" w obrębie samego rotora, pomiędzy pasami prasy pasowej czy też walcami w przypadku konstrukcji walcowych. To prawda, ocenia się, że straty wynikające z zastosowania rotora tnącego mogą być do 5. razy większe niż w przypadku pracy bez zastosowania tego elementu wyposażenia, chociaż nadal straty te nie są znaczące.

Z drugiej jednak strony pocięta zielonka tworzy warunki do uzyskania lepszej jakości paszy. Dlaczego? Po pierwsze możliwe dzięki wykorzystaniu noży większe zagęszczenie beli powoduje, że jest w niej mniej powietrza a co za tym idzie, tworzone są lepsze warunki dla fermentacji beztlenowej. Ponadto po pocięciu materiału na większą powierzchnię działają bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu proces ten zachodzi skuteczniej i bardziej równomiernie. 

Niektórzy producenci starają się zapobiegać stratom wynikającym z rozdrabniania materiału, stosując w prasach chociażby pojedyncze pasy. Czy jednak takie rozwiązania są słuszne? Kiedy mamy do czynienia z kilkoma pasami, w przypadku dostania się do komory ciał obcych jeżeli dochodzi do uszkodzenia jednego pasa, koszt wymiany to 3-4 tys. zł. W przypadku uszkodzenia pasa pracującego na całej szerokości komory prasowania będzie to już kilkanaście tysięcy złotych. Warto zaznaczyć, że tego typu awarie zdarzają się niezwykle rzadko, a jeden szeroki pas będzie mniej podatny na uszkodzenia, niemniej jednak warto zastanowić się nad tym aspektem.

Kolejnym argumentem podnoszonym przez przeciwników używania noży jest mniejsze spalanie podczas pracy bez ich użycia. Bez wątpienia prawdziwy, jednak zakładając, że zielonka zostanie pocięta na długość 74 mm w przypadku prasowania prasą stałokomorową można osiągnąć o 20 proc. bardziej zagęszczony balot, stąd oszczędności na folii kiszonkarskiej, transporcie i podczas mieszania pasz ze względu na mniejsze obciążenie wozu paszowego. 

To niejedyne zalety wykorzystania rotora podczas zbioru zielonki. Rozdrobniona pasza jest bardziej jednolita, a wybredne przecież zwierzęta nie mają możliwości "przebierania", dzięki czemu pobierają ją znacznie bardziej efektywnie i lepiej ją trawią. Warto zatem wykorzystywać noże w procesie prasowania zielonki, a żeby obniżyć koszty eksploatacji rotora tnącego, dbać, aby zawsze były naostrzone. 

O tym jak ostrzyć noże w warunkach warsztatowych przeczytasz tutaj:

Jak naostrzyć noże we własnym warsztacie?

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • wujo stasiu 2019-06-16 09:19:15
    po co cionc przeciesz krowa lubi jak jej z mordy zwisa
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.4.76
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.