Podstawową różnicą konstrukcyjną między dwoma systemami omłotu ziarna jest usytuowanie bębna młócącego. Układ rotorowy oznacza jeden lub dwa wzdłużne rotory, gdzie omłot i separacja ziarna ze słomy odbywa się na rotorach, tradycyjny natomiast – sekwencję bębnów ustawionych poprzecznie.
Istnieje także różnica w sposobie działania maszyn. Proces ścinania i podawania zboża przebiega analogicznie w przypadku dwóch konstrukcji, natomiast proces młócenia i separacji ziarna – stanowi podstawę dla rozróżnienia obu technologii. W tradycyjnym kombajnie proces omłotu i separacji odbywa się dynamicznie – bęben młócący wybija ziarna z kłosa.
W przypadku kombajnu rotorowego, ziarno jest natomiast „wycierane” z kłosa – jest to proces mniej dynamiczny i najłagodniejszy dla ziarna (umożliwia osiągnięcie najniższego poziomu uszkodzenia ziarna, nawet od 0,1%). Co to oznacza z punktu widzenia rolnika? Jak wybrać właściwy sprzęt dla swojego gospodarstwa?
Po pierwsze – wielkość i topografia areału
– Dla dokonania właściwego wyboru przy zakupie kombajnu konieczne jest określenie, do obsługi jakiego areału ma służyć dany sprzęt oraz czas w jakim chcemy to zrobić – mówi Józef Dębski, specjalista ds. produktu New Holland. – Każdy z typów kombajnu posiada liczne zalety. Podstawowa różnica polega jednak na tym, że maszyny o konstrukcji rotorowej wskazane są do pracy na większych areałach o wysokiej kulturze uprawy. W przypadku areałów małych lub większych, ale podzielonych na kilka osobnych pól, sprawdzają się kombajny tradycyjne.
Rotorowo – wydajnie i oszczędnie
Wśród zalet kombajnów rotorowych należy wymienić minimalizację uszkodzenia ziarna podczas omłotu. Predysponuje to tę technologię zbioru do dużych gospodarstw trudniących się głównie produkcją ziarna siewnego, gdzie jakość ziarna jest priorytetem. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kombajny rotorowe łatwo jest przezbroić na inne uprawy – np. trawy, kukurydzę czy rośliny strączkowe.
Kluczowymi cechami, które biorą pod uwagę rolnicy przed podjęciem decyzji o zakupie, są: mniejsze w porównaniu z konstrukcją tradycyjną jednostkowe zużycie paliwa (w litrach na tonę zebranego ziarna) oraz duża wydajność pracy. Kombajny rotorowe zostały zaprojektowane z myślą o tych rolnikach, którzy w krótkim czasie chcą zbierać znaczne areały.
Kombajny tradycyjne – z pełnym wykorzystaniem potencjału
Kluczową zaletą kombajnów zaprojektowanych do tradycyjnego sposobu omłotu jest efektywność w zastosowaniu przy mniejszych areałach oraz elastyczność przeznaczenia. Maszyny tradycyjne doskonale sprawdzają się na polach o nieregularnym kształcie oraz takich, na których znajdują się liczne przeszkody, jak słupy energetyczne czy drzewa.
Konieczność wykonywania przez operatora licznych manewrów nie wpływa negatywnie na proces pracy ze sprzętem, który od pierwszego metra pola jest tak samo efektywny. Kombajny tradycyjne potrafią również dobrze zbierać zboże podczas trudnych żniw (łany poległe lub wilgotne), dzięki czemu mają wielu zwolenników.
Komentarze