PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dobrze pociąć słomę - serwis sieczkarni kombajnu zbożowego

Dobrze pociąć słomę - serwis sieczkarni kombajnu zbożowego Zdjęcia: M. Wołosowicz

Autor: Michał Wołosowicz

Dodano: 28-07-2019 06:56

Tagi:

Słoma to bardzo cenny nawóz naturalny dostarczający wielu składników pokarmowych i materii organicznej niezbędnej dla życia glebowego. Jednak aby tak się stało, trzeba spełnić jeden podstawowy warunek - należy ją dokładnie rozdrobnić. A można to zrobić tylko sprawną i dobrze przygotowaną do żniw sieczkarnią.



Dobry efekt uzuskujemy, gdy ok. 70 proc. słomy leżącej na powierzchni gleby po przejeździe kombajnu jest posiekane na odcinki o długość od 1 do 4 cm. Jeśli tak jest, to bez problemu wymieszamy ją z glebą, gdy po zbiorach będziemy pracowali talerzówką lub kultywatorem. Jeśli zaś słoma będzie w dłuższych kawałkach, to proces ten będzie w mniejszym lub większym stopniu zakłócony.

Szalenie ważne jest również równomierne rozrzucenie pociętego materiału na szerokość przyrządu żniwnego, ale jeśli zostanie on źle pocięty, to kombajn nie jest w stanie dobrze go rozścielić. Warto podkreślić, że kup słomy utworzonych na etapie zbiorów nie da rady dokładnie rozciągnąć żadna maszyna. Przy uprawie bezorkowej w takich miejscach kolejne rośliny mają problem ze wzrostem, ponieważ słoma obok nasion zabiera wilgoć niezbędną do wschodów. Z kolei przy tradycyjnej uprawie orkowej pług przykryje słomę warstwą gleby, tworząc tzw. matę słomianą, która przerywa podsiąk i jest siedliskiem patogenów, gdyż zachodzi w takim miejscu proces gnicia. Jeśli korzenie rośliny następczej natrafią na taką warstwę, to wzrost rośliny zostanie co najmniej spowolniony. Warto więc zrobić porządny przegląd sieczkarni do słomy przed żniwami.

KIEDYŚ CIĄŁ LEPIEJ…

Tak po kilku latach od zakupu nowego kombajnu często mówią jego właściciele. No cóż, sieczkarnia składa się z elementów, które się zużywają wraz z ilością pociętej słomy. Przed żniwami warto zatem skontrolować kilka podstawowych elementów.

W pierwszej kolejności koniecznie trzeba sprawdzić stan noży. Jeśli są zużyte (tępe lub powyszczerbiane) z jednej strony, a druga jest w porządku, to warto je obrócić, trzeba tylko pamiętać, aby pozostały w tym samym miejscu na wale rozdrabniacza. W kombajnach rotorowych należy zwrócić uwagę na noże znajdujące się pod wylotem rotora, gdyż to one są w pierwszej kolejności narażone na uszkodzenia. Jeśli noże są zużyte z obu stron - nie ma wyjścia - trzeba zakupić nowe. Koszt zakupu noża zaczyna się w zależności od modelu kombajnu od 10-12 zł netto/szt. za elementy gładkie i od 15-20 zł netto/szt. za ząbkowane. Cena zależy oczywiście od jakości noża, bo za produkty "z górnej półki" trzeba zapłacić powyżej 30 zł/szt.

Należy pamiętać, że jeżeli mamy dość mocno zakamienione pola, to może się zdarzyć, że zanim nóż się zużyje, zostanie "wyszczerbiony" przez kawałek kamienia, który "przeszedł" przez cały kombajn. Dla tych, którzy zbierają dużo kukurydzy na ziarno, producenci noży oferują wersje wzmocnione. Takie noże są zwykle nieco grubsze, a przez to bardziej odporne na ciężkie warunki pracy.

WAŻNE SĄ SZCZEGÓŁY

Oczywiście, oprócz noży ważne są również przeciwostrza. Jeśli są pogięte, poszczerbione czy też zwyczajnie zużyte, koniecznie trzeba je wymienić. Nowe możemy kupić w zależności od modelu kombajnu za ok. 10 zł/ szt. Występują one także w wersji gładkiej lub karbowanej. Bywają też wersje dwustronne. Przeciwostrza zużywają się wolniej niż noże, ale często ulegają uszkodzeniom przez kontakt z kamieniami, a nawet kolbami kukurydzy.

Jednak wymiana przeciwostrzy to nie wszystko. Trzeba pamiętać, że z reguły można je ustawić w różnych położeniach względem noży rozdrabniacza. Im bardziej będą wysunięte, tym słoma będzie lepiej pocięta, ale rozdrabniacz będzie pracował z większym obciążeniem.

Elementem, na który zazwyczaj zwraca się najmniej uwagi, jest stalnica. Zwykle jest to kawałek płaskownika lub kątownika umieszczony poniżej przeciwostrzy. Odległość pomiędzy stalnicą a końcówkami noży jest z reguły ściśle określona w instrukcji kombajnu. Wraz z rozdrobnioną słomą ten element także się zużywa, odległość od noży wzrasta i spada jakość cięcia słomy. Tak więc przed żniwami trzeba ją albo wyregulować (czyli przysunąć do wału rozdrabniacza), albo też wymienić na nową część.

PAMIĘTAĆ O PODSTAWACH

Jednak nawet po wymianie wszystkich części rozdrabniacza na nowe warto pamiętać, że jeśli kierownice lub talerze rozrzucające będą ustawione nieodpowiednio do warunków panujących na polu, to cały nasz wysiłek podjęty w celu uzyskania dobrze pociętej słomy zostanie zniweczony i słoma na polu będzie rozrzucona nierównomiernie.

Taki sam problem pojawia się podczas pracy przy silnym wietrze, który czasem uniemożliwia prawidłowy równomierny rozrzut. Najprostszy sposób na sprawdzenie, czy resztki pożniwne są rozłożone prawidłowo, to zgrabienie słomy (zwykłymi grabiami), np. z odcinków o szerokości 1 m na całej rozpiętości cięcia kombajnu (szerokości hedera). Jeśli wysokość zgrabionej słomy jest taka sama na całej szerokości przyrządu żniwnego, to wszystkie ustawienia są prawidłowe.

Już 7 listopada w Warszawie jedno z najważniejszych wydarzeń w rolniczym kalendarzu. Szerokie grono znamienitych gości i dziesiątki sesji, w których poruszamy aktualne i ważne dla rolników tematy. Zarejestruj się teraz!



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Farmeros 2019-07-29 00:07:03
    Johny i Claasy robią sieczke na medal mnie interesuje jak usprwnić Polskiego rodowitego BIZONA by robil sieczke a nie szarpał :) a co do rownomiernego rozkładu sieczki to pan redaktor napisał że "niczym sie nie da"bo nie widział zwykłej brony w akcji kiedy sloma zalega w kupkach, nie ma prakyki na polu i słaby ten felieton.:)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.191.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.